Twee huizen onbewoonbaar na autobrand Assen: 'Levensgevaarlijk dit, het zijn gewoon moordaanslagen'

Brand Doevenkamp
Twee auto's werden door de vlammenzee verwoest © Persbureau Drenthe
De autobrand van vanochtend aan de Doevenkamp in Assen heeft ervoor gezorgd dat twee appartementen onbewoonbaar zijn verklaard. Dat meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Drenthe.
In totaal werden 16 appartementen ontruimd. De bewoners van 14 woningen kunnen naar verwachting vandaag nog terug naar huis. Voor de bewoners van de twee andere appartementen wordt een andere oplossing gezocht.
Vanochtend werden omwonenden aan de Doevenkamp even na zessen opgeschrikt door een autobrand. Die woedde op een parkeerplaats onder een appartementencomplex. Zeker twee auto's gingen in vlammen op. Het vuur sloeg vervolgens over naar het isolatiemateriaal van de bovenliggende woningen.

Schreeuwende mensen

Omwonenden werden geëvacueerd en zijn opgevangen in het gemeentehuis. Een van hen is Henk Santing: "Ik werd vanochtend wakker van schreeuwende mensen. Toen kwam er een knal achteraan, dus ik vroeg me af of het een pistoolschot was, of wat anders. Vervolgens keek ik op mijn telefoon en het was 06.15, ik hoorde de mensen nog steeds schreeuwen. Vervolgens ben ik mijn bed uitgekomen."
Santing zag veel mensen op straat staan. En ook hij sloot zich daarbij aan: "Ik zag dat er brand was en niet zo'n klein beetje ook. De vlammen sloegen volledig uit. Precies waar je bang voor bent, op de parkeerplaats onder de flats. Dat is wel heftig, je zult er maar boven wonen." Volgens de bewoner van de Doevenkamp en fractievoorzitter van stadspartij Plop reageren mensen aangeslagen. Hij hoorde dat mensen door de rook niet eens konden zien waar ze waren in hun huis.

'Er gebeurt hier wel vaker iets'

Henk Santing werd samen met andere bewoners opgevangen in het gemeentehuis, maar hij mocht vrij snel weer naar zijn huis. "Ik ben er wel van geschrokken, maar tegelijkertijd gebeurt hier wel vaker iets. Een week geleden was er ook een autobrandje, niet zo heftig als deze. Maar laten we hopen dat er niet veel meer gebeurt. Levensgevaarlijk dit, het zijn gewoon moordaanslagen", aldus Santing.
Henk Santing moest vanochtend zijn woning verlaten vanwege de brand

Burgemeester vangt omwonenden op

Burgemeester Marco Out van Assen was in alle vroegte aanwezig op het gemeentehuis om de gedupeerde bewoners op te vangen. "Het gemeentehuis zit ernaast", legt Out uit. "Dus dat hebben we opengesteld, zodat mensen hier kunnen worden opgevangen en een kop koffie kunnen krijgen. Mensen zijn heel erg geschrokken. Je zit op het laatste stuk van je slaap, je hoort knallen, je ziet rook en gaat naar buiten toe. Het is ontzettend schrikken voor deze mensen."
Volgens de burgemeester was het vuur snel brandmeester. "De mensen moeten afwachten of ze terug kunnen naar de woningen, de brandweer controleert of er rook in staat. De verzekeringsmaatschappij gaat vervolgens bekijken wat er met iedereen individueel moet gebeuren", aldus Marco Out. Inmiddels is dus duidelijk dat twee appartementen onbewoonbaar zijn verklaard.
Burgemeester Out over de brand

Onderzoek naar oorzaak

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De forensische opsporing van de politie doet vandaag onderzoek en sluit daarbij brandstichting niet uit. Omwonenden lijken haast niet te twijfelen dat de brand is aangestoken, nadat het ruim een week geleden op dezelfde plek ook raak was met een autobrand.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.