Klanken midwinterhoorn vullen de lucht tijdens wandeltocht Zorgvlied

Midwinterhoorn
In Zorgvlied zijn ze dolblij dat er weer op de midwinterhoorn kan worden geblazen © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Haal je mondstukje maar uit de la, want er mag weer op de midwinterhoorn worden geblazen. In Zorgvlied zijn ze dolblij en vieren ze dat met een speciale wandeling.
"We organiseren nu voor de tweede keer de midwinterhoornwandeling. Wandelaars kunnen een route kiezen van vijf of tien kilometer en ondertussen staan er op wat plekken langs de weg mensen die op de grote hoorn blazen. Je kunt dus lekker door de bossen lopen en genieten van het geblaas", vertelt Marten Brak van de organisatie.
Genieten
Halverwege is er een koffiepauze, daar worden de wandelaars opgewacht door drie mensen die wat oefenen met de midwinterhoorn. Dat kan op bekijks rekenen, steeds meer wandelaars nemen een kijkje. Krista Winters is één van de mensen die meedoet met de tocht vandaag. "Gezellig met de familie in de natuur en genieten van de muziek."
Wandelen op de klanken van de midwinterhoorn

'Moet een jaar drogen'

Maar na de wandeling staat er nog een verrassing te wachten. Deelnemers kunnen meekijken hoe een midwinterhoorn wordt gemaakt. In het centrum van Zorgvlied laten specialisten Peter en Roelie Kuipers zien hoe het moet.
Tovenaar met Hout, Peter Kuipers, is druk bezig met de hoorn. Stukje voor stukje haalt hij wat hout weg. "Ik hol het helemaal uit. De hoorn is als het ware doormidden gezaagd, zodra beide kanten hol zijn lijm ik ze weer aan elkaar. En voilà, zodra het goed is gedroogd komt er geluid uit."
Elzenhout en Berkenhout werken volgens hem het beste. "Dat moet eerst een jaar drogen", gaat Kuipers verder. "Dat soort hout is makkelijk om mee te werken. Ik maak ook weleens gebruik van eikenhout."
Midwinterhoorn
Peter Kuipers maakt zelf een Midwinterhoorn © RTV Drenthe / Wouter Westerveld

Groei

Brak hoopt dat door de wandeling meer mensen de midwinterhoorn oppakken. "Het zou mooi zijn als onze groep steeds groter wordt."
Wandelaar Krista Winters weet het nog niet. "In het verleden heb ik het weleens geprobeerd, maar ik heb geen talent voor muziek. Dus ik blijf voorlopig nog even kijken naar de mensen die het wel kunnen. Bijvoorbeeld mijn buurvrouw en een goede vriendin", lacht ze.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.