De sprinter van voor corona keert terug op het spoor, meer bussen op de weg

Sprinter Nieuwe Generatie
Sprinter van NS © Serge Vinkenvleugel RTV Drenthe
Vier sprinters per uur laat de NS van maandag tot en met donderdag in de spits op het spoor tussen Assen en Groningen rijden. Op dit moment rijden daar twee sprinters per uur in de spits. De Nederlandse Spoorwegen stellen met een nieuw spoorboekje in te spelen op het veranderde reisgedrag van treinreizigers na corona.
Maar ook de dienstregeling voor het busvervoer verandert, zo meldt het OV Bureau Groningen-Drenthe. Beide nieuwe regelingen gaan komende zondag in.

Goede zaak

Reizigersorganisatie Rover in Drenthe is blij met de sprinters. "Het gaat om extra treinen in de spitsuren", zegt Will Gerbers van Rover. "Deze treinen zijn in de coronatijd wegbezuinigd, maar komen nu dus weer terug en dat is een goede zaak. 's Ochtends is het druk op het station van Assen met reizigers die naar Groningen willen, als de treinen dan vol zitten, dan kun je best even wachten, want de volgende gaat dan alweer snel."
"De terugkeer van de sprinters tussen Assen en Groningen is ons eerder dit jaar al beloofd", meldt woordvoerder Gerbers verder. Op de vraag of ze nog meer noordelijke spoorwensen heeft, antwoordt ze dat ze het liefst zoveel mogelijk treinen op het spoor ziet, maar dat meer er voorlopig niet in zit. "Boven Zwolle is een eind van Utrecht", aldus verwoordt de woordvoerder haar onvrede.
Tekst gaat verder na de foto.
Qbuzz
Een bus van Qbuzz in de buurt van Borger © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Vrijdag

Ook het OV Bureau Groningen-Drenthe is blij met de terugkeer van de extra sprinters, maar vindt het ergens wel vreemd dat die niet op vrijdag rijden. "De NS ziet vooral een toename van passagiers van maandag tot en met donderdag op het traject Groningen-Assen", zegt Jorne Bonte van het OV Bureau, "maar in het busvervoer ervaren wij dat anders, juist op vrijdag is het dan erg druk, op meerdere plekken in de provincie."

Sprinters op zondag

De woordvoerder van het OV Bureau weet bovendien te melden dat op zondag een verandering wordt doorgevoerd op het spoortraject Meppel-Groningen. "Daar rijden normaal extra sprinters vanaf vier uur 's middags, maar die gaan straks al vanaf 11.00 uur rijden. Daar gaan dan twee sprinters per uur in plaats van één."

Nieuwe dienstregeling busvervoer

Vanaf komende zondag verandert er dus ook een en ander in het busvervoer in onze provincie. "Mensen moeten goed hun reis plannen", zegt Jorne Bonte, "want het wordt op meerdere trajecten echt wel een beetje anders."
Op de site van Qbuzz is onder meer te lezen dat de Qliner tussen Emmen en Groningen vaker gaat rijden. In de spits, buiten de vakantie- en voorzomerperiode, rijdt lijn 300 straks weer zes keer per uur in plaats van vier keer. Daar is ook te lezen dat de Qliner tussen Assen en Veendam minder vaak gaat.
Verder moeten reizigers rekening houden met veranderde reistijden. En bijvoorbeeld een route van een stadsdienst in Assen wordt aangepast. Die gaat straks ook naar het industriegebied bij Assen-Zuid. Van de streekbussen verdwijnt straks lijn 52 van Annen naar Assen. Dat traject wordt overgenomen door lijn 51, die van Groningen via Haren en Zuidlaren door zal rijden naar Annen en Assen.
Tekst gaat verder naar de foto.
Nachtbus Qbuzz, Groningen-Assen
Meer nachtbussen © OV Bureau Groningen Drenthe

Grote bus

Wat verder opvalt in de nieuwe dienstregeling van Qbuzz is dat op steeds meer lijnen vaker een grote bus in wordt gezet, zoal op lijn 21 van Assen naar Emmen en op lijn 27 van Hoogeveen naar Emmen. Ook kunnen veranderingen alleen betrekking hebben op het weekend, zoals voor lijn 44 van Schoonebeek naar Emmen. Die bus rijdt voortaan op zaterdag en zondag via Nieuw-Schoonebeek, Weiteveen en het Smalspoormuseum naar Amsterdamscheveld, waar de reguliere route weer wordt opgepakt.
Lijn 50 van Assen naar Groningen (via Vries, De Punt en Haren) begint straks op werkdagen een kwartier eerder aan de rit. Daardoor is op het hoofdstation in Groningen aansluiting op de Intercity naar de Randstad van 06:19 uur. De laatste rit uit Groningen vertrekt voortaan van maandag tot en met zaterdag om 0:48 uur.

Nachtbussen

Ook in het nachtelijk vervoer verandert het een en ander. Zo gaan de lijnen 409 (Groningen-Assen) en 417 (Groningen-Roden-Leek) vaker rijden in de nacht van donderdag op vrijdag en de nacht van vrijdag op zaterdag. Ook de vertrektijden veranderen. Hier is meer over te vinden op de site n8bus.nl.
Op bijna alle buslijnen verandert dus wel iets. "Plan je reis goed, dan kan er niets mis gaan", raadt Jorne Bonte van het OV Bureau nog maar eens aan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.