Onrust in 2e Exloërmond door vertrek huisarts: 'Het is een prachtmens'

Huisartsenpraktijk Noorderdokters Tweede Exloërmond
Huisartsenpraktijk Noorderdokters 2e Exloërmond © Google Streetview
Een brief van huisartsengroep Noorderdokters heeft bij de bewoners van 2e Exloërmond gezorgd voor onrust en teleurstelling. In de brief wordt aangekondigd dat praktijkhouder Van de Ven haar functie als huisarts bij Noorderdokters neerlegt. Dit nieuws komt volgens de inwoners geheel onverwacht.
Het vertrek van de huisarts maakt veel los in 2e Exloërmond, vooral omdat rond gaat dat haar vertrek niet geheel vrijwillig is. Om de zorgen kenbaar te maken is een online petitie opgezet.

Bewoners

"Het is in het belang van het dorp, we moeten ervoor zorgen dat de huisartsenpraktijk goed bezet wordt. Van de Ven is zeer geliefd, dus dit doet natuurlijk extra pijn", vertelt Ellen Dermois van stichting Samen Kom Je Verder. Deze stichting zet zich in voor de belangen van de dorpsbewoners. "Wij hebben als organisatie de petitie opgezet, maar het is een roep vanuit het dorp."
Dorpsbewoners geven aan dat zaken momenteel rommelig lopen binnen de huisartsenpraktijk. "Ze zijn moeilijk telefonisch bereikbaar en je kan er niet direct terecht, dat is een heikel punt in het dorp", aldus Dermois.
Het dorp zit met vragen. Hoe gaat het straks dan allemaal? En kunnen ze nog wel iedere dag bij de praktijk terecht? Het zorgt bij veel mensen voor onrust. Van de Ven zelf geeft aan hierop geen reactie te kunnen geven.

Geliefd

"Uit de brief die is ontvangen heb ik niet op kunnen maken of er een nieuw iemand is aangesteld", zegt Dermois. "Hierdoor komt de gezondheid in het gedrang en dat moet je niet willen."
Van de Ven zal per 1 januari haar werkzaamheden neerleggen. Het doel van de petitie is dat huisarts Van de Ven toch blijft. "Het is gewoon een prachtmens", zegt Dermois. Maar ook zonder Van de Ven is een goede bezetting volgens Dermois van belang. "Als zij weggaat en er komt een goeie vervanger voor terug, dan is dat natuurlijk even wennen. We hopen gewoon dat we ook in januari dagelijks bij de praktijk terecht kunnen."

Huisartsentekort

In de brief van Noorderdokters staat een oproep aan de inwoners van het dorp. De huisartsenpraktijk vraagt of inwoners mee willen denken over de zorg in de toekomst. Want ook deze praktijk is zich bewust van het landelijk toenemend tekort aan huisartsen. RTV Drenthe heeft de huisartsenpraktijk niet kunnen bereiken voor commentaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.