Tiende keer 'superzaterdag' in Drenthe, een inzamelingsactie voor voedselbanken

Het is dit jaar voor de tiende keer dat er in december een grote inzamelingsactie gehouden wordt voor de voedselbanken. Vorig jaar leverde de Drentse actiedag drieduizend kratten en dozen met levensmiddelen op met een totale waarde van zo'n 150.000 euro.
Vrijwilligers van de voedselbanken, kerken en serviceclubs staan ook dit jaar weer bij supermarkten te flyeren om mensen aan te sporen om een product te kopen voor de voedselbank.

Drenthe komt in actie voor de voedselbanken

In Drenthe maken zo'n 3.500 mensen gebruik van de voedselbank, dat zijn er iets minder dan vorig jaar, maar daar staat tegenover dat het voor de voedselbanken steeds moeilijker wordt om gratis levensmiddelen in te zamelen. De producten die nu bij de actie worden opgehaald zijn bestemd voor volgend jaar. Aan het einde van het jaar raken de schappen van de voedselbanken steeds leger.
Voedselbanken krijgen regelmatig producten van supermarkten en bakkers, maar dit wordt steeds minder omdat die zuiniger omgaan met hun inkoop. De klanten van de voedselbank krijgen over het algemeen wekelijks een voedselpakket, dat ze bij een inzamelpunt kunnen afhalen.

Hieronder vind je een overzicht van wat er per gemeente gebeurt tijdens superzaterdag:

- In Hoogeveen en omliggende dorpen zijn er inzamelacties bij zeventien supermarkten. Vrijwilligers van de Rotary, de Soroptimisten, de kerk en de voedselbanken staan daar klaar om boodschappen in te zamelen.
- In de gemeente Westerveld wordt er door vrijwilligers van de voedselbank geflyerd in Havelte, Diever, Dwingeloo en Vledder.
- Ook in de gemeente Noordenveld worden flyers uitgedeeld. Dat gebeurt in zes winkels in Roden, Nieuw-Roden, Peize en Norg.
- Lionsclub De Hondsrug ondersteunt de actie in de gemeente Aa en Hunze. Er wordt geflyerd in Paterswolde, Zuidlaren, Gieten, Vries, Annen en Rolde.
- In Emmen en Coevorden staan vrijwilligers klaar bij 29 supermarkten.
- De Lions Meppel flyeren in Meppel en omgeving bij vier winkels.
- Vrijwilligers van de voedselbank in Beilen flyeren in Westerbork, Beilen, Smilde, Bovensmilde en Hoogersmilde bij vijf winkels.
- In Assen wordt ingezameld bij de drie Jumbo's, bij de vier AH's, bij Dirk van den Broek en bij de AH in Rolde.
- In gemeente Borger-Odoorn wordt ook geflyerd. Dat gebeurt bij supermarkt COOP Schippers in Odoorn.
Als je niet de mogelijkheid om zelf langs te komen kun je ook doneren. Dat kan op deze pagina.

Live te volgen bij RTV Drenthe

RTV Drenthe doet liveverslag van de actiedag voor de voedselbank. Dit is op Radio Drenthe te horen tijdens de programma's Hemmeltied, Cassata en de Ziezozaterdagshow.
Deze bezoekjes zijn tussen 9.00 en 17.00 uur ook live te zien op TV Drenthe. Verslaggever Elly Smit bezoekt onder meer de inzamelpunten in Zuidlaren, Norg, Smilde, Meppel, Hoogeveen, Emmen, Gieten en Assen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.