Johan Derksen maakt geen excuses maar gaat dialoog aan

Johan Derksen denkt er niet aan zijn excuses aan te bieden voor zijn fel bekritiseerde uitspraken aan het adres van de zwarte rapper Akwasi. "Ik bied mijn excuses niet aan, trek het boetekleed niet aan en ga niet door het stof", zei hij vanavond aan het begin van het televisieprogramma Veronica Inside. "Ik heb het afgelopen week wel het idee gekregen dat niet iedere grap van mij goed valt."

Derksen beloofde tijdens het programma wel de dialoog aan te gaan met de speciale gasten: oud-voetballer Dries Boussatta en advocate Natasja Harlequin. Akwasi, Ruud Gullit en enkele spelers van het Nederlands elftal bedankten voor de eer aan te schuiven aan tafel.

Derksen maakte vorige week tijdens een uitzending van het televisieprogramma Veronica Inside een opmerking over een als traditionele zwarte piet verklede man tijdens een demonstratie van Black Lives Matter. "Weten we zeker dat het Akwasi niet was", zei hij. De rapper Akwasi was onlangs een van de sprekers op een demonstratie tegen racisme op de Dam, met een fel betoog tegen Zwarte Piet.

'Verkeerde grap'

"Dat was misschien een verkeerde grap", blikte Derksen maandagavond terug. "Maar het was niet eens mijn slechtste grap. Akwasi riep geweld op tijdens zijn toespraak op de Dam", doelde hij op de uitspraken van de rapper, die dreigde als zwarte piet verklede mensen in het gezicht te schoppen. "En dat wordt wel geaccepteerd. Als hij blank was geweest, dan had ik er ook iets van gezegd."

Het praatprogramma over voetbal en randzaken had maandag voor het eerst geen reclameblok. Adverteerders gaven massaal gehoor een een oproep van bekende Nederlanders om Veronica Inside te boycotten. "Dat is politiek en een beetje schijnheilig", zei Derksen. "Maar als we een programma moeten maken voor de commercie en voetballers dan ben ik niet de juiste man. Als ik hier ga zitten, dan geef ik mijn mening."

Lees ook:

Deel dit artikel: