Eikenprocessierups slaat toe bij FC Klazienaveen: 'Het is echt niet mis'

Rode bultjes en veel jeuk: door de eikenprocessierups op het sportpark van FC Klazienaveen gaat voorlopig een streep door alle trainingen voor de jeugd.

Voor de senioren geeft de voetbalclub het advies om niet te trainen. Doen zij dat toch, dan is dat op eigen risico, schrijft de club op haar eigen website. De haren van de eikenprocessierups veroorzaken bij mensen jeuk, bultjes en oogklachten. Vorig jaar was de overlast het grootst eind juni en begin juli.

Zakken van halve meter groot

Bij FC Klazienaveen komen de leden in aanraking met de jeukrups als zij naar de trainingsvelden lopen. "De weg daarnaartoe wordt links en rechts omgeven door eikenbomen", vertelt een woordvoerder van de club, die het aantal overlastgevende bomen schat op zo'n 15 tot 25 stuks. "En dan gaat het niet om een paar rupsen, maar de hele boom zit vol. De zakken hangen een halve meter groot aan de bomen. Het is echt niet mis."

Natuurlijk wist de club al langer van het bestaan van de eikenbomen. Ook vorig jaar voelde de rups zich daar senang, maar toen werd er in die periode niet gevoetbald. Door de onderbreking vanwege het coronavirus wordt nu wel in juni gespeeld. "Afgelopen zaterdag hadden zoveel ouders en kinderen last van rode bultjes, dat we tot de conclusie zijn gekomen dat het niet meer verantwoord is."

Gemeente komt in actie

De clubwoordvoerder snapt dat de gemeente Emmen niet het personeel heeft om alle eikenbomen te ontdoen van de jeukrupsen. "Ik heb er begrip voor dat ze bijvoorbeeld eerst de bomen rondom een basisschool doen, maar wij hebben wel aan de bel getrokken. We zijn een vereniging met bijna duizend leden."

FC Klazienaveen heeft te horen gekregen dat de gemeente vandaag de rupsen uit de bomen gaat verwijderen. Wanneer de jeugdleden weer mogen trainen, weet de club nog niet.

Lees ook:

Deel dit artikel: