Sneeuw en gladheid in Drenthe: 'Gelukkig passen mensen hun snelheid aan'

sneeuw a28
Op de A28 bij Assen rijdt het verkeer langzaam © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
In Drenthe, Groningen en Friesland geldt code geel nog tot morgen 12.00 uur. De weerswaarschuwing vanwege sneeuw en gladheid zou eigenlijk tot vanochtend 8.00 uur van kracht zijn, maar is dus in heel Noord-Nederland verlengd.
Door sneeuwval en sneeuwresten kan het plaatselijk glad zijn, meldt het KNMI. Ook de ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen vanochtend voor gladde wegen in het noorden. "Pas je snelheid aan en rijd voorzichtig", zegt Christiaan Kooistra van Rijkswaterstaat. "Het is even niet anders, ga je vooral niet haasten. En denk ook niet: 'Ik heb winterbanden, dus ik kan wel gas geven'."

Verkeer

Het sneeuwt in de noordelijke provincies en omdat de sneeuw blijft liggen zijn er minder rijstroken beschikbaar, aldus de ANWB. Verkeer op de A28 van Hoogeveen naar Assen moet rekening houden met vertragingen tussen Ruinen en en Assen-Zuid.
Volgens Rijkswaterstaat ligt daar ook het zwaartepunt. "We werken nu met een aantal vrachtwagens met sneeuwschuivers om de boel aan de kant te schuiven", legt Kooistra uit. "Daarna gaan de strooiauto's eroverheen. Het is dus onvermijdelijk dat je wat langer onderweg bent." Ook op de A28 tussen Staphorst en de Wijk is er vertraging. Dat komt door een ongeluk. Ook op de N33 is een auto in de berm terecht gekomen.
(Tekst gaat verder na de foto)
gladheid a28
Op de A28 bij Eelde richting Groningen verandert de weg in een ijsbaan © Persbureau Meter
Rond 9.00 uur zag Rijkswaterstaat dat de files afnamen. "Maar we zien dat tussen Beilen en Assen en tussen Assen en Groningen nog wat sneeuw op de weg ligt. Houd daar dus rekening mee. Gelukkig zien we dat mensen hun snelheid wel aanpassen."

'Sneeuw blijft liggen'

Rijkswaterstaat was verrast door de hoeveelheid sneeuw die vannacht viel. "Het was niet helemaal overeenkomstig met de verwachting", geeft Kooistra toe.
Volgens RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag heeft het inderdaad harder gesneeuwd dan verwacht. "Ik hield rekening met 1 centimeter, maar dat is meer geworden", vertelt hij. De meeste sneeuw viel in Diever en Assen, daar werd zo'n 6 centimeter gemeten. In Klijndijk en Roderesch viel 5 centimeter, in Paterswolde, Wijster en Vries een centimeter minder. Westerbork en Emmer-Compascuum telden zo'n 3 centimeter, terwijl er in Coevorden en de Wijk niets viel.
"In het zuiden van Drenthe ligt de temperatuur nu iets boven het vriespunt, net als de temperatuur van het wegdek. Dat is makkelijker strooien voor Rijkswaterstaat." In het noorden van Drenthe ligt de temperatuur nog wel onder 0. "Dat geldt voor de luchttemperatuur, maar ook het wegdek", aldus Van der Zwaag.
De weerman verwacht dat de situatie tussen 11.00 uur en 12.00 uur "beheersbaarder" wordt. "Maar de sneeuw gaat nauwelijks wegsmelten en wordt ook ingereden door auto's. Vannacht ligt de temperatuur ook nog eens rond het vriespunt, vandaar dat code geel morgenochtend ook nog geldt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.