BLISS is meer dan een 'nirvanabandje'

BLISS bij Djammen
BLISS is meer dan dat 'nirvanabandje' © RTV Drenthe / Fred van Os
Jongens waren het nog, toen drie bandleden van BLISS een paar jaar terug bij Djammen te gast waren. De oudste van het drietal was zeventien. Inmiddels is iedereen een paar jaar ouder, maken de mannen niet louter meer grunge en bestaat de band uit vier leden.
BLISS krijgt steeds meer vat op zichzelf en dat maakt een eigen geluid. Net wat de jongens willen.

Nirvanabandje

Vorig jaar wonnen de jonge rockers nog de Drentse editie van talentontwikkelingstraject Popsport. De zoektocht naar identiteit stopte daar niet. Integendeel. "We hebben heel lang nagedacht welke kant we op willen met onze muziek en het gaat nu ergens heen", zegt frontman Jordan Osman.
"We zijn er ook bewust mee bezig gegaan", legt bassist Hugo Schultz uit. Hij is helemaal gek van jazz en doet ook een opleiding in die richting. "We hebben een gitarist die heel erg in de metal zit en Jordan doet een beetje van alles." Voeg daar nog rockdrummer Mark Koning aan toe en je hebt BLISS 2.0.
"We hebben heel lang het label Nirvana gehad als beginnend bandje", legt Schultz verder uit. Daar wilden de jongens vanaf. "Overal waar je komt: 'Hee, jullie zijn BLISS toch, jullie zijn dat nirvanabandje'", imiteert Osman iemand uit zijn herinnering. Ondanks dat ze van het stempel af willen, begrijpen ze wel waar de overeenkomsten vandaan komen. Stiekem schuilt er ook wel wat trots.
De nieuwe stroming van de band, noem het een professionaliseringsslag, zit de mannen als een jas. Het is geen keiharde grunge meer. "Iets dromeriger, iets meer pop-achtig, iets minder rauw, iets minder raggen", somt Osman op. "En tegelijkertijd wel nog dat grunge-randje dat we in ons hart hebben, dat willen we echt erin houden", voegt Schultz toe. Een van de nieuwe nummers die het kwartet tijdens de djamsessie speelde was In my head.
In een paar jaar tijd zijn de jonge honden van BLISS een stuk volwassener geworden. In ieder geval op gebied van muziek. Ook snappen ze van anderen, ervaren mensen, wat aannemen moeten om verder te komen in de muziek. Maar hun eigenheid daarbij verliezen doen ze niet. "Je moet dingen van mensen aannemen", glimlacht Osman.
"Iedereen is wel gebekt, helemaal in de muziekwereld", legt Schultz uit. "Ik denk dat wat wij doen luisteren is naar iedereen en opslaan wat iedereen zegt en de helft weggooien, fuck dat, en de andere helft wel doen." Volgens Schultz is dat de manier om jezelf te blijven én om verder te komen. "Maar wel heel veel luisteren en leren. We zijn ook nog jong, dus dat moet ook wel hè."

Vier singles

Om de nieuw ingeslagen weg te bezegelen komen er vier singles uit de komende tijd. Zover is het nog niet. De nummers staan in de steigers en de jongens staan te popelen om de studio in te gaan. "De blue prints liggen er", aldus Schultz. 17 november verscheen voor de fans die niet meer kunnen wachten alvast de single Band-aid. Het nummer is een mooi voorbeeld dat BLISS de grunge nog niet de rug heeft toegekeerd. Osman is positief over het nieuwe werk en of dat goed ontvangen gaat worden. "Ik denk van wel", aldus een vastberaden frontman.
Meer van BLISS horen en zien? Klik hier voor de video's en hier om de Djammen-uitzending te bekijken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.