Kerstboom al in huis? Zo haalt jóuw boom de kerst

kerstboom
Bij menigeen staat de kerstboom al in de woonkamer © Pixabay
Veel mensen hebben de kerstboom al in huis of halen 'm dit weekend op. Maar hoe houd je je boom in perfecte conditie, zodat hij tijdens de kerstdagen stralend voor de dag komt?
Volgens een ongeschreven regel haal je de kerstboom in het eerste weekend na 5 december op. De laatste jaren lappen steeds meer mensen die gedachte aan hun laars en dus staat de boom tijdens of vóór pakjesavond in de woonkamer.
Henk Koopman, eigenaar van Kerstbomenkwekerij 't Nije-Laand in Tiendeveen merkt dat al enkele jaren: "Dat wordt steeds 'erger'. Mensen halen die boom steeds eerder in huis. Dat zal ook alleen maar eerder worden, denk ik."

Met of zonder kluit?

Kerstbomen zijn er met en zonder kluit. Een kerstboom met kluit betekent dat de wortels aan de boom blijven zitten. Daardoor kan de boom beter water opnemen en dat is natuurlijk weer goed voor het behoud van de sfeermaker in huis. "Als je de boom lang in huis wil hebben, dan kan je het best een boom met kluit hebben. Die kunnen het geweldig lang volhouden. Als je hem goed verzorgt", aldus Koopman. "Dat doe je door de boom water te geven. Om de dag water geven is voldoende."
Water geven is, in tegenstelling tot wat velen denken, belangrijk bij bomen met en zonder kluit. Een boom zonder kluit mag nooit zonder water staan. Doorgaans is het genoeg om iedere twee dagen het water bij te vullen.

Meer dan water geven

Naast het geven van voldoende water is er nog meer te doen aan het behoud van je boom. Christina van Wijk verkoopt, samen met haar man, sinds negen jaar kerstbomen vanuit huis. Vorig weekend hadden zij voor het eerst topdrukte. Mensen die een kerstboom kopen bij hun boerderij in Nieuw-Roden krijgen tips om de boom zo goed mogelijk te onderhouden. Die tips prijken op een bord bij de verkoopzaak.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Kerstboom uitzoeken in tuincentrum
Moet jij nog een kerstboom uitzoeken, of staat-ie al in huis? © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf

Voed de boom met suiker

Een van de adviezen is de boom laten wennen aan de temperatuur als hij naar binnen gaat. Een dag in een koele ruimte als een schuur of berging voordat de boom naar de warme woonkamer gaat is sterk aan te raden.
Verder is belangrijk om de boom niet binnen twee meter van een verwarming te plaatsen en moet de boom niet worden blootgesteld aan direct zonlicht.
Een andere tip is om het water van de kerstboom te mengen met kristalsuiker. Deze suikers voeden de boom en zorgen ervoor dat deze langer groen blijft.
De tips zijn voortgekomen uit de dertig jaar ervaring van haar man op het gebied van kerstbomenverkoop. Bij de laatste tip zet Christina echter haar twijfels: "Suiker en water geven? Ja, mijn man heeft dat bedacht. Dat werkt toch niet bij een kerstboom?", lacht Christina hardop. "Nou ja, hij zal er wel verstand van hebben."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.