In Emmen kun je komende zomer rioolwater drinken

Drinkwater Emmen
In Emmen gaan ze gezuiverd rioolwater inzetten als drinkwater © ANP
Gezuiverd rioolwater drinken, het moet de komende jaren steeds meer gaan gebeuren door een schaarste aan drinkwater. En in Emmen kun je komende zomer het eerste gezuiverde rioolwater al tappen.
De vraag naar water neemt toe door klimaatverandering en bevolkingsgroei, maar de beschikbaarheid van drinkwater neemt juist af. Dit komt door onder meer droogte en vervuiling. Waterschappen, drinkwaterbedrijven en twee kennisinstellingen gaan de komende jaren daarom onderzoeken hoe gezuiverd rioolwater ingezet kan worden als drinkwater. Komende zomer kan dit circulaire drinkwater al worden getapt bij de waterzuiveringsinstallatie Nieuwater in Emmen.
Volgens onderzoekers is het technisch gezien al mogelijk om van rioolwater drinkwater te maken. De inzet van rioolwater is alleen nog niet eerder op grote schaal uitgeprobeerd. Ook is het nog niet duidelijk of er wettelijke beperkingen zijn of dat consumenten dit soort water wel accepteren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.