Basisschool De Regenboog in Een krijgt nieuwe invulling

Het voormalig schoolgebouw CBS De Regenboog in Een krijgt een nieuwe invulling. Het complex, dat sinds december te koop staat, krijgt een woonbestemming voor jong en oud.

De huisvesting wordt een combinatie van wonen voor senioren met ook faciliteiten voor jonge dorpsbewoners. De gemeente Noordenveld en Vereniging Plaatselijk Belang Een hoopt hierdoor een mix te krijgen tussen jong en oud, dorpsbewoners en bezoekers. De woonvorm is gericht op ontmoeten, verbinden en saamhorigheid. Dat past bij het karakter voor het dorp, geeft de gemeente aan. Ook is er een ruimte om zorg aan huis te kunnen geven.

Nieuwe fase

Er waren meerdere inzendingen voor een nieuwe invulling in het voormalig schoolgebouw, maar dit initiatief van Duurzaam Wonen kon doorgezet worden op basis van prijs en kwaliteit. "Als bestuur van Vereniging Plaatselijk Belang Een zijn we verheugd dat we nu een periode kunnen afsluiten en door deze toewijzing aan Duurzaam Wonen een nieuwe fase met elkaar in kunnen gaan", vertelt voorzitter Wisse Hummel. "Met als doel herbestemming een meerwaarde te laten zijn voor inwoners van Een en omgeving."

Het bestaande gebouw blijft zo veel mogelijk intact. Er komt een gemeenschappelijke tuin voor bewoners aan de achterkant van het schoolgebouw. De tuin staat ook open voor het dorp en bezoekers en biedt ruimte voor recreatie, lichaamsbeweging, sociale contacten en activiteiten in de buurt. Ook komt er een plek waar elektrische fietsen en scootmobielen kunnen worden opgeladen.

Duurzaam

Duurzaamheid komt terug in zowel de bouw als in de faciliteiten. Alle woningen worden volledig gasvrij gemaakt. Energie wordt opgewekt door zonnecarports. Inwoners van het dorp krijgen de gelegenheid om een 100 procent zonnestroomcontract af te sluiten. De stroom wordt opgewekt vanuit stroom van zonnepanelen op Nederlandse daken, inclusief dus op de daken van het voormalig schoolgebouw.

Lees ook: