Gemeente Assen werkt aan rubberkorrelprobleem bij Achilles 1894

Sportpark Marsdijk waar Achilles 1894 speelt (Rechten: RTV Drenthe/Josien Feitsma)
Sportpark Marsdijk waar Achilles 1894 speelt
Achilles 1894 uit Assen is op dit moment de enige Drentse club waarover een handhavingsverzoek om rubberkorrels op te ruimen is ingediend bij de gemeente.
Volgens Sebas Veenstra van stichting Kom van dat gras af stuurde een van de ouders van een jonge voetballer eind februari een foto van rubberkorrels op het terrein van Achilles.
Vanochtend bleek Assen één van de tien gemeenten in Nederland te zijn waar een handhavingsverzoek ligt om rubberkorrels op te ruimen. Die korrels zouden in de natuur terecht zijn gekomen.

Bladblazers

De gemeente Assen is beheerder van Sportpark Marsdijk, waar Achilles speelt, en ziet het handhavingsverzoek tegemoet, zegt woordvoerder Claudia Mulder. Ze geeft aan dat de gemeente inmiddels al maatregelen heeft getroffen om ervoor te zorgen dat de rubberkorrels niet meer naast het kunstgrasveld komen.
Volgens Mulder werden er in het verleden bladblazers ingezet om de bladeren van het veld te blazen. Daardoor werden de rubberkorrels ook van het veld afgeblazen. Daar is inmiddels een vervangende machine voor aangeschaft. Die machine moet ervoor zorgen dat de bladeren wel van het veld af gaan, maar de rubberkorrels blijven liggen.
Daarnaast komen er rondom het kunstgrasveld van Achilles rubberen flappen onder de reclameborden te hangen. Die flappen moeten de rubberkorrels tegenhouden, mocht de nieuwe machine onverhoopt toch rubberkorrels buiten het kunstgrasveld gooien.
De rubberkorrels in de natuur waar Kom van dat gras af melding van kreeg zijn volgens de gemeente al opgeruimd.

Verbod op rubberkorrels

De belangrijkste reden van de handhavingsverzoeken door de stichting is volgens Veenstra de minister ertoe bewegen om rubberkorrels van vermalen autobanden te verbieden voor kunstgrasvelden.
Naast het handhavingsverzoek richting de gemeente Assen gaat de stichting een Wob-procedure starten om te kijken of er nog meer mis is op de sportvelden. Er wordt daarbij gekeken naar onder andere de drainage van de velden.
Volgens Veenstra is deze eerste 'batch' van 23 handhavingsverzoeken nog maar het begin. Over twee weken worden nieuwe handhavingsverzoeken naar gemeenten gestuurd. Veenstra kon nog niet zeggen of daar Drentse gemeenten tussen zitten.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.