Basisscholen in Sleen willen samen één nieuw schoolgebouw

Basisschool De Fontein in Sleen
Basisschool De Fontein in Sleen © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Basisschoolkinderen in Sleen zitten er over enkele jaren als het goed is warmpjes bij. De twee basisscholen in het dorp, De Akker (openbaar, 120 leerlingen) en De Fontein (protestants-christelijk, 80 leerlingen), werken aan een toekomstplan voor één nieuw en vooral energieneutraal schoolgebouw. Of dat ook tot een scholenfusie leidt, moet blijken. "We zijn nog in verkennende fase."
Dat laatste zegt Jolien Thiele namens onderwijsgroep Fiers, waar De Fontein deel van uitmaakt. De twee scholen, aan de Westrupstraat en Oldenhoffstraat in het dorp, staan pal naast elkaar. De huidige panden zijn gedateerd en staan daarom bij de gemeente Coevorden hoog op de lijst om aan te pakken.

'Past niet meer bij moderne manier van onderwijs'

"Daarom is nu het uitgangspunt om samen toe te werken naar één nieuw gebouw", aldus Thiele. "Als ik kijk naar De Fontein, is het voor ons duidelijk dat dit schoolgebouw is afgeschreven en bovendien ook niet meer goed past bij de manier waarop we onderwijs willen aanbieden. We hebben tegenwoordig meer behoefte aan leerpleinen en kleinere ruimtes waar groepjes kunnen werken." Daar komt bij dat bij de wat oudere schoolpanden het een en ander schort aan duurzaamheid en energiebesparing.
Daarom ligt wat de scholen betreft één nieuwbouwproject voor beide scholen voor de hand, zegt Roelof From namens onderwijsgroep Arcade, waar De Akker onder valt. "We zijn hierover al in gesprek met de gemeente Coevorden. We zitten nog in een vroeg stadium, maar de verwachting is dat we begin volgend jaar verdere stappen kunnen zetten."
Basisschool De Akker in Sleen
Basisschool De Akker in Sleen © RTV Drenthe / Wouter van Dijk

'Eén school, of ruimte voor eigenheid?'

Of het plan ook leidt tot één grote basisschool in Sleen, is nog niet zeker. Thiele: "Vanuit het dorp krijgen we die wens wel eens te horen, dus dat idee zullen we onderzoeken. Tegelijkertijd is er ook wat voor te zeggen om in één gebouw veel samenwerking te zoeken, maar tegelijkertijd de eigenheid en identiteit per school vast te houden."
Ook de plek van het nieuwe schoolgebouw is nog niet zeker, vult From aan. "Op zich is de bestaande locatie een logische gedachte, aangezien de twee scholen naast elkaar staan, op een goede plek in het dorp. Maar een alternatieve locatie sluiten we op dit moment nog niet uit. Verschillende opties zijn bespreekbaar."
Mocht uiteindelijk besloten worden dat er één nieuw schoolgebouw komt voor twee scholen, dan zijn volgens beide onderwijsorganisaties sowieso veel mogelijkheden om samen te werken. From: "Denk bijvoorbeeld aan het samen gebruiken van een speellokaal en andere faciliteiten."

Samenwerking bevorderen

In de toekomstplannen voor komend jaar heeft de gemeente Coevorden scholenbouw in Sleen al op het lijstje staan. Wethouder Jeroen Huizing (CDA) gaf in oktober al aan samenwerking tussen de scholen in Sleen te bevorderen, met als uitgangspunt één nieuw schoolgebouw in het dorp. Hoe snel dit project van de grond gaat komen en wat dit gaat kosten, is nog niet bekend.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.