Premier Rutte: 'We hebben de ergste loopings en scherpste bochten gehad'

Premier Rutte tijdens de persconferentie (Rechten: ANP/Bart Maat)
Premier Rutte tijdens de persconferentie
Het kabinet heeft een groot deel van de coronamaatregelen versoepeld. Dat heeft premier Mark Rutte vanavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Volgens Rutte "hebben we de ergste loopings en scherpste bochten gehad en door afstand te houden kunnen we meer ruimte geven aan elkaar."

Bijeenkomsten

Voor bijeenkomsten binnen en buiten geldt vanaf 1 juli geen maximaal aantal bezoekers meer, zolang onderling anderhalve meter afstand kan worden bewaard. Ook moet aan de poort worden gecontroleerd of mensen ziek zijn. Reserveren is noodzakelijk.
Daarmee zijn evenementen zoals kermissen, festivals en publiek weer mogelijk, als de gemeente daarvoor een vergunning geeft. Ook is publiek weer welkom in voetbalstadions. Wel op anderhalve meter afstand. In een gebouw moeten voldoende wc's zijn, om te voorkomen dat er drukte ontstaat. Ook moeten er voldoende in- en uitgangen zijn.
Voor bijeenkomsten waar geen controle vooraf plaatsvindt bij bezoekers, blijft wel een limiet gelden. Binnen mogen dan maximaal 100 mensen worden toegelaten, in de buitenlucht 250. Voor alle bijeenkomsten geldt dat reserveren verplicht is.
Als op een terras geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden mogen kuchschermen worden gebruikt tussen de tafels.

Alle zitplaatsen beschikbaar in openbaar vervoer

Het openbaar vervoer gaat vanaf 1 juli verder open. Tot nu toe mocht de bus of de trein alleen worden gebruikt voor noodzakelijke reizen. Die beperking wordt geschrapt. Alle zitplaatsen mogen weer worden gebruikt. Dat geldt ook voor taxi's, personenbusjes en touringcars. Het mondkapje blijft verplicht. Het advies is om de spits en drukte te mijden.

Auto

Het wordt weer mogelijk om in de auto te reizen met mensen uit een ander huishouden. In dat geval wordt wel het gebruik van mondkapjes geadviseerd.

Middelbare scholen weer open

Na de vakantie kunnen middelbare scholen weer open. Jongeren onder de 18 jaar hoeven niet langer anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. Tussen volwassenen en jongeren moet die afstand nog wel worden bewaard. Ook op hogescholen en universiteiten kan weer lesgegeven worden. Daar moet wel anderhalve meter afstand worden bewaard.

Nachtclubs en discotheken voorlopig dicht

Sportscholen en sauna's mogen weer open. Ook sekswerkers kunnen weer aan de slag. Nachtclubs en discotheken blijven voorlopig gesloten tot 1 september.
<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.