Hulpmiddelen van failliete HMC overgenomen door Kersten

De gemeenten Assen, Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo zijn voor hulpmiddelen van hun inwoners voortaan aangewezen op Kersten Hulpmiddelenspecialist. Het bedrijf uit Roermond neemt het failliete Hulpmiddelencentrum (HMC) uit Burgum over, waarmee de gemeenten samen een contract hadden.

Kersten Hulpmiddelenspecialist heeft sinds deze week de activiteiten van HMC overgenomen. Dat geldt ook voor het contract dat de gemeenten tot 1 januari 2022 gezamenlijk hebben afgesloten.

Geen last voor cliënten

De gemeenten hebben een contract kunnen afsluiten onder dezelfde voorwaarden als het oude contract. De huidige Wmo-hulpmiddelen kunnen zo bij de inwoners blijven, zodat die nauwelijks last hebben van de overname. Bij een aantal schrijnende gevallen, die door het faillissement van HMC tussen wal en schip dreigden te vallen, is de dienstverlening meteen opgestart.

De vijf gemeenten hadden al langer problemen met HMC. Het bedrijf zorgt onder meer voor rolstoelen, scootmobielen, rollators en tilliften die mensen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning bij de gemeente aanvragen. Maar sinds vorig jaar werd er geklaagd over een slechte service. Veel cliënten werden daar de dupe van.

In gebreke

Ondanks herhaaldelijke gesprekken, en het in gebreke stellen van het bedrijf, werd de dienstverlening er ook dit jaar niet beter op. Daarom deden de gemeenten vanaf maart geen nieuwe aanvragen meer bij HMC. Ze gingen in zee met een nieuwe leverancier. Dat werd Welzorg. Ondertussen zaten veel cliënten met hulpmiddelen nog altijd bij HMC. Sommigen wachtten al maanden op reparatie.

Het Hulpmiddelencentrum bleek al lange tijd in grote financiële nood te zitten. Daardoor waren er problemen met levertijden voor rolstoelen en tilliften. Veel mensen hadden daar last van. In april ging HMC uiteindelijk failliet.

Verdelen tussen twee bedrijven

Kersten neemt nu dus HMC over. Maar de vijf Drentse gemeenten doen voortaan niet alleen met dit nieuwe bedrijf zaken. Ze houden ook het contract met Welzorg overeind, dat wordt verlengd tot 2022.

Bedoeling is nu dat nieuwe toekenningen van hulpmiddelen en het aanpassen en onderhouden ervan, evenredig verdeeld worden tussen beide bedrijven. "Dit waarborgt de continuïteit van het leveren van hulpmiddelen en zo spreiden we mogelijke risico's", aldus B en W van Assen in een informerende brief aan de raad.

Lees ook: