Taxichauffeurs voeren actie bij Taxiwerq in Hoogeveen

Taxichauffeurs hebben vanochtend actie gevoerd bij Taxiwerq in Hoogeveen. Volgens vakbond FNV betaalt het uitzend- en payrollbedrijf Taxiwerq het loon niet correct uit en zet het medewerkers onder druk om mee te werken aan ontduiking van regels rond ontslagaanvraag.

Bij Taxiwerq werken 3500 mensen. "We hebben van alles geprobeerd. Hier en daar wordt wel wat gedaan, maar nog niet voor alle werknemers", zegt bestuurder FNV Taxi Lutz Kressin. "Dat is voor ons voldoende aanleiding om een statement te maken in Hoogeveen."

Klachten

Vakbond FNV meldt verder dat Taxiwerq de afgelopen tijd arbeidsovereenkomsten onterecht aanpaste en opzegde. Volgens Kressin zijn er de afgelopen tijd heel wat brieven binnengekomen met klachten. Taxiwerq zegt dat er 'met de beste bedoelingen is gehandeld'. "Wij proberen in crisistijd een tijdelijke oplossing in het belang van alle partijen te realiseren. Het ging hier om een vrijwillige vertrekregeling, waarbij 'nee' ook een goed antwoord zou zijn", zegt directeur Jan Fieten tegen het ANP.

De coronacrisis maakte volgens FNV-bestuurder Kressin de situatie nog precairder. "We hebben te maken met maatwerk. Taxibedrijven zitten aan de grond, uitzendbedrijven ook. Ze hebben geen buffer, dat is structureel aan de gang, maar de coronatijd maakt dat nog duidelijker zichtbaar."

Graag in gesprek

Om 11.30 uur begonnen de acties van de taxichauffeurs in Hoogeveen, bij het pand aan de Edisonstraat. Fieten liet vooraf weten dat hij zijn werknemers en FNV Taxi donderdag graag ontvangt, zodat over de situatie gepraat kan worden. Maar vanochtend kwamen de directeuren van Taxiwerq niet naar buiten om een reactie te geven aan FNV. Ook wilden ze de steunbetuigingen niet in ontvangst nemen.

Fieten hoopt dat FNV Taxi zijn pijlen niet alleen op hen richt, maar juist ook op de opdrachtgevers van de taxibedrijven (gemeentes en zorginstellingen). Zo pleit de taxibranche er al langere tijd voor dat opdrachtgevers via de zogeheten 80-20 regeling hun medewerkers voor 80 procent voor niet-gereden ritten blijft betalen. "Sinds half maart hebben enkele opdrachtgevers zich daaraan gehouden, maar het overgrote deel niet", aldus Taxiwerq.

Bekijk hieronder de beelden van de actie in Hoogeveen.

Meer over dit onderwerp:
Hoogeveen Taxi Taxiwerq
Deel dit artikel: