Voedselbank legt zelf geld bij om kratten te vullen

20231207 voedselpakket
Voedselpakket van Voedselbank Zuidoost Drenthe © RTV Drenthe / Steven Ophoff
"Voor mij is het een heel belangrijk iets, eigenlijk" zegt Edwin Plat. Plat is klant bij de voedselbank. Elke twee weken kan hij een krat met etenswaren en andere basisbenodigheden ophalen. "Het is momenteel erg moeilijk om mijn eigen boodschappen bij elkaar te verzamelen. Boodschappen doen in de winkel gaat niet zo makkelijk; het is allemaal vreselijk duur geworden."
De inwoner van Borger is een van de 1328 klanten van de Voedselbank Zuidoost Drenthe. Hij en alle anderen krijgen nog steeds de bekende gevulde kratten. "Ik weet dat daar een hoop gestress is, ik vind het heel knap." Toch kost het de voedselbank steeds meer moeite om die kratten te vullen, zegt voorzitter Ton Sleeking. "We krijgen minder geleverd van de supermarkten. We krijgen minder geleverd van de grote landelijke leveranciers. Dat betekent dat de producten schraler zijn dan vorig jaar. Minder producten uit de schijf van vijf, minder gezond voedsel. En dat betekent dat we moeten bijkopen."
Tekst gaat verder onder de video.
Voedselbank is belangrijk voor Edwin
Penningmeester Agnes van Veldhoven weet de kiloprijs van de meeste producten inmiddels uit haar hoofd. "Heel veel zuivelproducten. Vlees, kaas, eieren kopen we bij. We hebben al bijna honderdduizend euro bijbetaald dit jaar." De voedselbank krijgt wel 70.000 euro subsidie van de provincie, maar moet de rest zelf bijleggen met incidentele donaties.
Dit jaar zijn 3578 Drenten afhankelijk van de verschillende voedselbanken in de provincie. Volgens voorzitter Ton Sleeking zou dat aantal eigenlijk hoger moeten liggen, maar weten ze nog niet alle inwoners die recht hebben op hulp ook te bereiken. "Als je kijkt naar de cijfers van armoede in ons gebied zouden we meer dan het dubbele moeten hebben. Het vreemde is dat we aan de ene kant meer klanten zouden willen hebben, dat we die mensen helpen. Maar eigenlijk kunnen we dat niet omdat we niet de middelen hebben."
Zaterdag 9 december houden de voedselbanken in samenwerking met RTV Drenthe een grote inzamelingsactie. Bij zo'n 80 supermarkten worden flyers uitgedeeld en van de actie wordt live verslag gedaan op Radio en TV Drenthe. Ton Sleeking hoopt op een mooie opbrengst. "Wat we vooral nodig hebben zijn producten die we kunnen uitgeven. Vlees bijvoorbeeld, of zuivelproducten. Lang houdbare producten als rijst en spaghetti. Het zou heel fijn zijn als we dat komend weekend binnen kunnen krijgen."
Voedselbank heeft meer moeite om goede pakketten te maken

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.