Tynaarlo wil van aandelen in vliegveld Eelde af

Groningen Airport Eelde - stock
Groningen Airport Eelde - stock © RTV Drenthe / Marjorie Noë
De gemeente Tynaarlo wil niet langer mede-eigenaar zijn van Groningen Airport Eelde (GAE). Door de aandelen te laten terugvloeien naar het vliegveld, hoopt de gemeente zich 'transparanter' te kunnen opstellen als het bijvoorbeeld gaat om het verlenen van vergunningen.
Eerder dit jaar werd tijdens een raadsvergadering al openlijk discussie gevoerd over wat de gemeente met de aandelen van het vliegveld moet. Aanleiding was het 'ongemakkelijke gevoel' dat de raad overhield aan het redden van de begroting van het vliegveld. Eerder legde Tynaarlo al 160.000 euro bij.

Steun overheden is nodig

Het vliegveld heeft steun van lokale- en regionale overheden nodig om die kosten te betalen. Gisteren werd hierover nog een uitvoerig debat gevoerd in de Provinciale Staten. Directeur Meiltje de Groot gaf dit voorjaar nog aan dat ze de deuren van het vliegveld wel kan sluiten, als de aandeelhouders niet meebetalen aan bijvoorbeeld de brandweer, onderhoud en infrastructuur.
Toen de raad van Tynaarlo in mei alsnog besloot over de brug te komen, kondigde verantwoordelijk wethouder Jurryt Vellinga (Leefbaar Tynaarlo) al aan te willen spreken over de toekomst als aandeelhouder.

Voorwaarden

Momenteel bezit Tynaarlo 14 procent van de aandelen van het vliegveld. De gemeenten Groningen en Assen zagen al eerder af van hun aandeelhouderschap. Nu de provincies Drenthe en Groningen over de brug lijken te komen en garant lijken te staan voor beide iets minder dan 23 miljoen euro, denkt de gemeente Tynaarlo dat het tijd is om haar eigen aandelen af te stoten.
Daarbij stelt Tynaarlo wel als voorwaarde dat de aandelen naar een publieke partij gaan (bijvoorbeeld naar de provincies) of naar een andere partij die is verbonden aan de luchtvaart.
Wethouder Vellinga verwacht dat het voorstel van het college om de aandelen af te stoten, eind januari 2024 kan worden besproken in de raad van Tynaarlo.

Aandeelhouders Groningen Airport Eelde

Momenteel zijn de aandelen van het vliegveld in Eelde in handen van vier partijen:
- Provincie Drenthe 30%
- Provincie Groningen 30%
- FB Oranjewoud 26%
- Gemeente Tynaarlo 14%

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.