Inspectie: COA heeft dringend hulp nodig in onveilig aanmeldcentrum Ter Apel

Ter Apel
Ter Apel © Persbureau Meter
'De situatie in het overvolle asielzoekerscentrum in Ter Apel is onhoudbaar. De brandveiligheid is er niet op orde, aan basale eisen van bed en bad wordt niet voldaan en het risico op gewelddadige incidenten neemt toe.' De Inspectie Justitie en Veiligheid ziet dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het niet meer alleen kan bolwerken in Ter Apel en dat het dringend bijstand nodig heeft.
Dit concludeert de inspectie na een bezoek aan Ter Apel, afgelopen dinsdag. Dat meldt RTV Noord.
In een brief aan staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid roept de inspectie het Rijk op om zolang er meer asielzoekers verblijven dan de maximaal toegestane tweeduizend mensen - het COA in Ter Apel van bijzondere bijstand te voorzien. Ook roept ze de gemeenten en provincies buiten Groningen op om hierin samen te werken met het Rijk.

's Nachts naar plekken elders in het land

Vanaf vandaag worden groepen asielzoekers voor de nacht elders in het land ondergebracht. Maar dat is geen oplossing voor overdag. Dan worden ze weer teruggereden naar het overvolle Ter Apel, stelt de inspectie.
Expo Hal Assen
In de Expo Hal in Assen worden sinds kort ook vijfhonderd asielzoekers opgevangen © RTV Drenthe

'Onverantwoord en ontoelaatbaar'

De inspectie zag dinsdag dat de maximale bezetting van het aanmeldcentrum met honderden mensen wordt overschreden, een situatie waarvoor zij vorige maand al waarschuwde. "Daardoor wordt nu niet voldaan aan de meest basale eisen van opvang op het gebied van bed en bad voor de groep mensen die daar boven de maximale bezetting van tweeduizend mensen verblijven."
Deze groep verblijft binnen de hekken van het asielcentrum en overnacht in recreatieruimtes van het COA en in wachtkamers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Maar een nachtelijk verblijf in deze ruimtes is onverantwoord en ontoelaatbaar, zo stelt de inspectie. 'De ruimtes zijn niet brandveilig. De asielzoekers kunnen hieruit niet snel vluchten bij brand.'

Meer ernstige incidenten

Het bewaken van de orde en veiligheid in het asielcentrum in Ter Apel is niet of nauwelijks mogelijk. Binnen de hekken van het COA-terrein groeit het aantal incidenten en de ernst ervan met de dag. Een groep van zo'n 200 tot 250 asielzoekers zorgt er voor flinke overlast.
Het COA, verantwoordelijk voor opvang en begeleiding van asielzoekers, heeft dringend hulp nodig om deze urgente situatie aan te kunnen, zegt de inspectie. Hoofdinspecteur Hans Faber: "Er moet voorzien worden in een adequate verblijfsmogelijkheid waar mensen veilig zijn, zich veilig voelen en waar de brandveiligheid op orde is. De COA-medewerkers doen al maanden wat ze kunnen maar nu wordt bijna het onmogelijke van hen gevraagd."

Rode Kruis

Ook het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de omstandigheden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "De situatie is schrijnend", laat de organisatie weten na het verschijnen van een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid.
"We zien dat alle betrokkenen zich hard inzetten om oplossingen te vinden. Maar onderaan de streep blijft het pleisters plakken", aldus het Rode Kruis. "Mensen die naar Nederland komen na een lange en vaak heftige reis hebben recht op menswaardige opvang."
Het COA schakelde het Rode Kruis eerder in om bijvoorbeeld douches, dekens en hygiëneproducten te leveren voor mensen in de wachtkamers, als noodvoorziening.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.