Ivan redt leven na ernstig fietsongeval: 'Trots dat een jongen van 17 zo kan handelen'

Ivan Staal en Ruben van Dijk
Ivan Staal (links) reanimeerde Ruben van Dijk (midden) na een ongeluk met een fiets © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Normaal gaat Ivan Staal helemaal niet via het fietspad tussen de Oosterboer in Meppel en Ruinerwold naar huis. Een gevoel in zijn onderbuik zegt dat hij dat die ene zondagnacht in oktober wel moest doen. Dat is de redding geworden voor de dan 26-jarige Ruben van Dijk.
Ruben van Dijk fiets in de nacht van 23 oktober vorig jaar terug naar huis van een feestje van korfbal, samen met twee vrienden. Rond half drie 's nachts komt hij frontaal in botsing met een tegemoetkomende fietser op een donker gedeelte van het fietspad tussen Meppel en Ruinerwold. Ruben wordt van zijn fiets gelanceerd. Hij landt vol op zijn hoofd. Het is ernstig. Levensbedreigend.
Als Ivan die nacht niet via dat pad naar huis zou zijn gegaan, hadden we hier nu niet gezeten."
Zwanny van Dijk, over de heldendaad van Ivan
Op dat moment komt ook Ivan Staal, dan 17 jaar, met zijn scooter aanrijden. Hij stapt af, belt 112 en begint meteen hulp te verlenen. Hij start met reanimatie. De vrienden hebben dat niet geleerd, maar Ivan wel.

'Buitengewoon bijzonder'

"Als Ivan die nacht niet via dat pad naar huis zou zijn gegaan, hadden we hier nu niet gezeten", zegt Zwanny van Dijk, de moeder van Ruben. Hier, dat is het stadhuis van Meppel. Een paar minuten daarvoor wordt Ivan van zijn werk gelokt. Hij weet van niets. In het stadhuis zit de familie van Ruben en Ivan, en zitten hulpverleners al klaar. Ivan krijgt van burgemeester Richard Korteland uit handen van de gemeente Meppel en stichting Carnegie Heldenfonds een bijzonder herinneringsgeschenk en loffelijk getuigschrift.
"Omdat het buitengewoon bijzonder is wat Ivan heeft gedaan en omdat we allemaal ontzettend trots op hem zijn", zegt Korteland. "Dit toont ware moed en menselijkheid."

Coma

Hulpverlening komt ter plaatse en neemt het werk van Ivan over. Met spoed wordt Ruben naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht. Hij ligt tien dagen in coma. Er moeten meerdere zware operaties uitgevoerd worden. Zijn schedel wordt gelicht.
"Het is twee maanden echt heel spannend geweest", vertelt Zwanny. Op 22 december komt Ruben weer thuis. In de tussentijd was het een hele lastige periode voor de familie. "Daar krijg je kracht voor. Adrenaline stroomt de hele tijd door je bloed."

Op de foto

De adrenaline stroomt deze middag ook door het bloed van iedereen. Ruben en Ivan vinden het allebei enorm spannend. Eigenlijk willen ze helemaal niet zo in de picture staan. Voor Ruben geldt dat letterlijk. Of ze samen op de foto willen. Nou eigenlijk niet, maar na wat bemoedigende woorden van een fotograaf, doet Ruben het toch.
Ivan Staal
Ivan Staal krijgt een loffelijk getuigschrift voor zijn heldendaad © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Ruben en Ivan hebben contact gehouden, voor Zwanny is het de eerste keer dat ze Ivan ziet. "Je bent een held", zegt ze tegen Ivan. Ze bedankt zijn ouders hartelijk en tegen de oma en opa zegt ze: "Jullie hebben een fantastische kleinzoon. Ik ben zo trots dat een jongen van 17 zo kan handelen." De zus van Ruben doet ook een woordje: "Bedankt dat je onze Ruben een toekomst hebt gegeven."
Het gaat nu weer goed met Ruben, een jaar na het ongeluk. Volledig hersteld is hij niet. "Er is eigenlijk weinig schade", zegt Zwanny. Ruben voetbalt weer en hij speelt weer korfbal. "We zijn blij hoever hij nu is."

Stichting Carnegie Heldenfonds

De stichting Carnegie Heldenfonds wil heldenmoed bevorderen. De stichting reikt reikt onderscheidingen uit aan mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van een ander hebben gered, of hebben geprobeerd dat te doen. Ook mensen die met gevaar voor eigen lijf en goed het leven van een ander hebben gered, of dat geprobeerd hebben, komen voor een onderscheiding in aanmerking.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.