Edelhert beweegt zich als een spook: 'Geen idee waar hij zit'

Edelhert Drenthe
Boswachter Albert Henckel is blij met een extra edelhert in de provincie © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
"Het zijn schitterende dieren", zegt boswachter Albert Henckel van Staatsbosbeheer. Hij is blij met het nieuws dat er een tweede edelhert in Drenthe is gespot. "Nu is het afwachten waar het dier vandaan komt. Daar moeten we eerst nog een geschikte drol voor vinden om te onderzoeken."
Maar eenvoudig is dat niet. Het mannetje laat zich tot nu toe weinig zien en de boswachters krijgen nauwelijks meldingen binnen dat het edelhert is gezien . "We noemen ze ook wel spookherten. Ze kunnen zich ontzettend goed verstoppen. En vandaag natuurlijk al extra goed met de mist", lacht Henckel.

Schade

Maar wat betekent de komst van een extra edelhert eigenlijk voor onze provincie? Volgens de boswachter nog niet zoveel, aangezien het nu in totaal om twee stuks gaat. "Maar het dier kan helpen met begrazen op heidevelden, vooral als het een roedel betreft, en heeft dus mogelijk een plek in het ecosysteem. Maar het is vooral toch een prachtig en groot dier. Dat zoiets in Drenthe loopt is natuurlijk fantastisch."
Wel wil hij daarbij vermelden, dat het dier ook voor wat problemen kan zorgen. "Ze kunnen schade aanrichten zowel in het bos, maar ook wel op landbouwgrond."
Tweede edelhert loopt rond in Drenthe
Een aantal jaren geleden werd ook al eens een edelhert gevonden en dat leverde best wat discussie op: mocht het dier wel blijven of was afschot nodig. In de in 2022 vastgestelde Natuurvisie van de provincie Drenthe is het edelhert expliciet benoemd: 'Er wordt geen nulstand gehanteerd voor spontane vestiging.'
Onderzoek is belangrijk, want alleen wilde herten die hun weg hebben gevonden naar Drenthe mogen volgens de regels van de provincie blijven. "Het eerste edelhert is zelf naar onze provincie gekomen. Maar het komt weleens voor dat herten worden uitgezet of zijn ontsnapt uit een hertenkamp", gaat Henckel verder. "Die zijn dus niet wild en mogen niet blijven."

Metalen silhouet

De kans dat je hem tegenkomt is vrij klein, maar wil je weten hoe groot het dier ongeveer is, dan kun je een kijkje nemen in de bossen bij Lhee zegt de boswachter. "Er staat hier een metalen silhouet van een edelhert. Die is door Natuurmonumenten geplaatst toen het eerste edelhert naar onze provincie kwam. Mensen zouden dan alvast aan de vorm van het dier kunnen wennen, ook al lopen er dus niet of nauwelijks edelherten in Drenthe rond."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.