Niet hard juichen of schreeuwen na de gelijkmaker tegen Ajax is best lastig

VOETBAL - FC Emmen is content met de aankondiging van premier Mark Rutte dat publiek vanaf 1 juli weer welkom is in de Nederlandse voetbalstadions, zij het vooralsnog gedeeltelijk. Toch is de Drentse eredivisionist nog afwachtend, ook om fans niet te vroeg blij te maken of juist teleur te stellen.

"Het is natuurlijk goed nieuws op weg naar een vol stadion. Dat is natuurlijk wat we willen met z'n allen. Dat is goed voor ons, maar ook voor onze supporters, die weer de sfeer en de spanning willen meemaken", aldus FC Emmen-directeur Jan Zwiers.

Toch zijn er in Emmen, net als bij de andere betaald voetbalclubs, wel de nodige vragen. Want hoe ga je bijvoorbeeld de schifting maken welke supporters wel naar binnen mogen en welke niet. Bij Emmen wil men logischerwijs alle supporters gelijk behandelen. Eerlijk loten is een optie, maar liever loopt Zwiers niet te ver vooruit. "We hoeven op dit moment supporters nog niet blij te maken of juist teleur te stellen, want het is nog zeer onduidelijk hoe de situatie er over anderhalve maand uitziet. Anderhalve maand geleden mocht er nog niets en nu zijn we hier al. Laten we daarom maar even rustig de situatie afwachten."

"Bovendien", zo vervolgt Zwiers, "hebben we morgen overleg met de KNVB en komt er 8 juli een lijst met protocollen."

Spreekkoren, gezang en hard juichen nog verboden

Per 1 juli mag er dus weer volop worden getraind en gevoetbald en is ook publiek weer welkom in het stadion, mits de bezoekers daarbij onder meer de veilige afstand van anderhalve meter tot elkaar in acht nemen. Rutte benadrukte wel dat spreekkoren, gezang en hard juichen nog verboden zijn wegens het risico op de verspreiding van het coronavirus. Als je club scoort, laat je maar een toeter horen, of roep je zachtjes hoera, aldus de minister-president. "Daar heb ik wel even om moeten lachen. Stel je voor dat we in de laatste minuut de gelijkmaker scoren tegen Ajax... blijf dan maar eens rustig op je stoeltje zitten."

'Magie is weg'

Arjan Bouwmeester, oud-voorzitter van supportersvereniging Brigata Fanatico, ziet het niet zitten om onder deze regels een thuiswedstrijd van FC Emmen te bezoeken. "Voetbal is passie en beleving en dat is niet met een toeter op je stoel zitten en 'hoera' fluisteren als er een goal wordt gemaakt."

Bouwmeester geeft straks, als er weer wordt gespeeld, zijn seizoenskaart aan iemand anders. "Ik ga naar het voetbal vanwege de vrienden en de club, om elkaar te zien en om gezellig een biertje te doen. Op deze manier is de lol ervan af. Dan kun je net zo goed met elkaar thuiszitten met de tv aan", aldus Bouwmeester. "Ik hoor het van meeste fanatieke jongens die ik spreek. Die hebben geen zin om op deze manier naar het stadion te gaan."

Volgens hem is de magie van De Oude Meerdijk nu weg. Dat zal volgens hem ook effect hebben op de spelers op het veld. "Je zag het vorig jaar. We waren thuis mede onverslaanbaar door het publiek en de sfeer. Als dat er niet is, dan ga je dat denk ik ook terugzien in de resultaten", aldus Bouwmeester.

Meer over dit onderwerp:
voetbal eredivisie FC Emmen RIVM KNVB publiek
Deel dit artikel: