FC Emmen niet op zondag 20.00 uur, play-offs ingekort

Voetbalsupporters hebben een succes geboekt. Er komen voorlopig geen wedstrijden op zondagavond 20.00 uur.

Er was sprake van om zondagavond 20.00 uur als vast aanvangstijdstip op te nemen in het competitieschema en de clubs in de eredivisie hebben hierover gesproken. Maar omdat voetbalfans dit niet zien zitten, wordt daar van afgezien. Dat liet de KNVB weten tijdens de presentatie van de nieuwe speeldagenkalender. Er is een klein voorbehoud. Clubs die op donderdag in de Europa League spelen, kunnen komend seizoen wel het verzoek indienen om de zondag daarop om 20.00 uur te spelen.

Play-offs ingekort

Daarnaast worden de play-offs om Europees voetbal en om promotie/degradatie komend seizoen ingekort. Iedere ronde bestaat uit enkele duels in plaats van een uit- en een thuiswedstrijd. De play-offs worden tussen 17 en 23 mei 2021 gespeeld.

De KNVB streeft als gevolg van de coronacrisis en een mogelijke tweede golf aan besmettingen 'maximale flexibiliteit' na met de speeldagenkalender. De competitie moet op tijd zijn afgerond omdat in juni 2021 het EK begint. De eredivisie start op 12 september, na twee interlands van het Nederlands elftal. Er zijn vier midweekse speelrondes in het programma opgenomen, de eerste vlak voor kerst op dinsdag 22 en woensdag 23 december.

Geen winterstop

Van een echte winterstop is komend seizoen geen sprake. De eredivisie wordt hervat met een midweekse speelronde op 12, 13 en 14 januari. Eventuele afgelaste wedstrijden uit de eerste seizoenshelft moeten in de kerstvakantie worden ingehaald. De andere midweekse speelrondes zijn op 26/27/28 januari en op Hemelvaartsdag, 13 mei. Drie dagen daarna, op 16 mei, is de laatste speelronde.

"Corona heeft ons geleerd dat we in een nieuwe realiteit en met nieuwe onzekerheden leven", zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal bij de KNVB. "Ook bij onverwachte onderbrekingen willen we de competitie kunnen uitspelen. Hiervoor hebben we extra momenten ingebouwd waarop wedstrijden kunnen worden ingehaald. We hebben bovendien de mogelijkheid gecreëerd om uit te kunnen wijken naar andere regio's in Nederland, mochten ergens regionale beperkingen gelden."

Mogelijk wedstrijden op zaterdagmiddag

De bond wil dat iedere club aan het einde van de eerste seizoenshelft minimaal veertien wedstrijden heeft gespeeld, om het competitieverloop zo eerlijk mogelijk te houden. In de eredivisie wordt voornamelijk op zaterdag en zondag gespeeld. Op verzoek van de clubs en uitzendgemachtigde FOX Sports beginnen de wedstrijden op zaterdagavond om 18.45, 20.00 en 21.00 uur. Mogelijk komen er ook wedstrijden die op zaterdag om 16.30 uur beginnen, wat nieuw zou zijn. De KNVB verwacht in de tweede helft van juli het speelschema te kunnen presenteren.

Meer over dit onderwerp:
voetbal eredivisie FC Emmen zondagavond
Deel dit artikel: