Hond die urenlang vastzat in put Zuidlaren maakt het goed: 'Heel veel geluk gehad'

Het was behoorlijke schrikken voor Joke Kramer. Ze liep gisteren met haar hond Bruinsma, een terriër, over de Leemkuilenweg bij Zuidlaren toen hij ineens weg was. "We zijn hem nooit eerder kwijt geraakt, dus we wisten direct dat er iets mis was. Ongelofelijk dat hij er zonder letsel uitgekomen is."
Het bleek inderdaad goed mis te zijn. Haar partner vond de hond in een bijna zeven meter diepe afwateringsbuis. "We waren behoorlijk in paniek", vervolgt Kramer. "We wandelen daar dagelijks. Die put had ik nooit eerder gezien, maar onze Bruinsma lag er wel in..."

'Heel veel geluk gehad'

Omdat er geen enkele mogelijkheid was om de hond zelf uit de put te krijgen, werden de hulpdiensten ingeschakeld. "De brandweer is bijna vier uur lang bezig geweest maar het lukte ze niet. Ze hebben zich echt de pleuris gewerkt. Ondertussen lag Bruinsma daar nog steeds, inmiddels zwaar vermoeid."
Op de bodem van de put lag een dikke laag modder. Kramer is een tijdje bang geweest dat de hond zou stikken. "Hij is meerdere keren kopje onder geweest. Wat dat betreft hebben we echt heel veel geluk gehad."

Hondenbrigade

Er werd zelfs een speciaal reddingsteam uit Utrecht opgeroepen om de hond te bevrijden. "Uiteindelijk kwam er een hondengeleider van de politie ter plaatse. Hij ging in overleg met de dierenarts en samen kwamen ze tot een oplossing: twee houten planken met daaraan twee riemen met ringen."
Door de twee houten planken naar beneden te laten zakken kon terriër Bruinsma zijn pootjes in de ringen zetten. "Toen heeft iedereen met man en macht de hond uit de buis kunnen trekken. Echt geweldig. We zijn zo blij met de inzet van alle hulpdiensten!"

'Fysiek in orde, mentaal moet hij bijkomen'

Direct nadat de hond uit de put gehaald werd, onderzocht de dierenarts hem. "Hij had gelukkig niets gebroken. Hij loopt nu nog wel een beetje mank, maar verder gaat het goed."
Toch heeft de terriër mentaal een tik gehad. "Hij heeft vannacht voor het eerst sinds wij 'm hebben in huis geplast. Daarnaast moest hij in zijn slaap huilen. We verwennen hem nu maximaal zodat het wat beter gaat."

Put inmiddels dicht

De put waar Bruinsma ingevallen is, is inmiddels dichtgemaakt. "Op deze putten horen betonnen deksels te zitten", legt een woordvoerder van de gemeente Tynaarlo uit. "Hoe het kon dat er op deze put geen deksel zat, is ons niet duidelijk. We zijn blij dat het goed is afgelopen met de hond."
(Rechten: RTV Drenthe)
(Rechten: RTV Drenthe)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl