Superzaterdag: voorlopige opbrengst ruim 2500 kratten met levensmiddelen voor de voedselbanken

voedselbank
Kratten met producten voor de voedselbank © RTV Drenthe/Margreet Gort
Ruim 2500 kratten met houdbare levensmiddelen, met een gezamenlijke waarde van zo'n 140.000 euro en een cheque van 6800 euro. Dat is het voorlopige resultaat van Superzaterdag, de jaarlijkse grote inzamelingsactie bij de supermarkten voor de Drentse Voedselbanken.
"Super", zo noemt coördinator Alie Reitsma van de voedselbank in Beilen de opbrengst van de inzamelingsactie bij vijf supermarkten in Westerbork, Beilen, Smilde en Bovensmilde. Inclusief heel veel toiletpapier hebben de vrijwilligers 170 volle kratten opgehaald. "We hebben nu weer een grote voorraad en daar kunnen we heel lang mee toe."
Ook tevredenheid in Westerveld. Daar werden 192 kratten ingezameld bij vier supermarkten in Diever, Dwingeloo, Vledder en Havelte. Volgens coördinator Alien Jalvingh is dat zo'n vijftig meer dan een jaar eerder. Daarnaast werd er ook nog 930 euro gedoneerd. Jalvingh denkt dat de voedselbank misschien wel tot de zomer toe kan met de voorraad die nu is opgehaald.
Bij de voedselbank in Assen staan aan het einde van de middag de rolcontainers met daarin de opgehaalde kratten nog zij aan zij. De hele dag hebben twee vrachtauto's rondgereden om alles wat door de Lions Assen en Assen Drentsche Aa bij de supermarkten is ingezameld naar de voedselbank te vervoeren. In totaal zijn zo'n 500 kratten binnengebracht. Vandaag is al veel gesorteerd, maar het lukte de medewerkers niet om alles uit te pakken. Maandag gaan de vrijwilligers verder om soort bij soort te zetten. Coördinator Ria Kuik is blij met de uitkomst en heeft vandaag zelf ook nog druk geflyerd. "We stonden tot een uur of twee bij de supermarkt in Marsdijk en hebben daar zo'n 50 kratten binnengehaald.'
voedselbank
Rolcontainers vol spullen voor de voedselbank © RTVDrenthe/Margreet gort

Cheque

In de gemeentes Aa en Hunze en Tynaarlo is de opbrengst dit jaar net iets minder dan vorig jaar. In totaal zijn 280 kratten opgehaald tegen ruim 360 vorig jaar. Volgens coördinator Frouwkje Vennik van de gezamenlijke voedselbank in Gieten kwam de actie wat laat op gang en kun je wel merken dat de mensen die boodschappen doen zelf inmiddels ook wat minder te besteden hebben. Er was nog wel een verrassing voor deze voedselbank. Ze kregen uit handen van Michel Boter van de Lions club De Hondsrug een cheque ter waarde van 6800 euro. Vennik is daar erg blij mee. Voor dat bedrag kunnen gezonde producten zoals fruit, groente, zuivel en vlees gekocht worden. "We zijn heel blij wat er voor ons wordt gedaan, zonder medewerking van de samenleving redden wij het niet."
cheque voedselbank
Een cheque van 6800 euro © RTV Drenthe/Margreet Gort
Drie winkelwagens met houdbare melk, dozen vol Brinta en veel blikken met groentes en broodbeleg. In totaal 263 kratten met levensmiddelen. Dat is de opbrengst van de inzamelingsactie bij zes supermarkten in Noordenveld. Voorzitter Richard Conrady van de voedselbank in Roden is dan ook heel tevreden. Hij vindt het wat lastig om in te schatten hoe lang je er nu mee vooruit kunt. "Het is echt een aanvulling op het basispakket en het is mooi als je dat zo kunt binnenhalen."

Drie maanden vooruit

In Hoogeveen en omgeving is bij zeventien winkels ingezameld door leden van de kerken, de Rotary en de Soroptimisten. De opbrengst was daar net iets minder dan een jaar geleden. Toen waren het er ruim 600 kratten, nu 564. Maar voorzitter Henk Brouwer van de Hoogeveense supermarkt is meer dan is tevreden over de actiedag. "Er zijn nu ook wat minder cliënten dan vorig jaar, dus per saldo is de opbrengst per persoon hoger." Hij verwacht dat de voedselbank wel zo'n drie maanden met de voorraad vooruit kan.
In Meppel stonden de Lions dit jaar bij vier supermarkten om goederen in te zamelen en dat leverde in totaal zo'n 165 kratten op. Tot ver in de avond moesten de chauffeurs van de voedselbank nog langs de supermarkten rijden om alles mee te kunnen nemen.

Voorlopige opbrengst

Bij de voedselbank in Emmen zijn nog niet alle producten geteld, maar de voorlopige opbrengst is zo'n 400 kratten. In Emmen werd bij 29 supermarkten ingezameld, onder meer door de Lions. Komende maandag wordt er bij de voedselbank verder geteld en wordt de definitieve opbrengst bekend. Voorzitter Ton Sleeking is meer dan tevreden: "Een geweldige opbrengst", zo noemt hij het voorlopig resultaat.

Donaties

Behalve levensmiddelen is er bij RTV Drenthe ook zo'n 1600 euro aan donaties binnengekomen. De doneeractie loopt tot en met het einde van de dit jaar. Het geld dat wordt binnengehaald wordt verdeeld over de voedselbanken in Drenthe

Flyeraars

Het flyeren bij de supermarkten gebeurde door vrijwilligers van de voedselbanken, de kerken en leden van verschillende serviceclubs. In Meppel door de Lions, in Hoogeveen door de Rotary en de Soroptimisten, in Aa en Hunze door de Lionsclub de Hondsrug, In Emmen door de Lions Emmen en in Assen door de Lions Assen en Assen Drentsche Aa en de Rotary. De meesten van hen stonden een paar uur bij een supermarkt en werden vervolgens afgewisseld door een collega. Verscheidenen van hen maakten mee dat mensen met volle boodschappenkarren aan kwamen lopen en alles doneerden.

Producten

De voedselbanken gebruiken de producten die zijn ingezameld om hun voorraden aan te vullen, zodat zij hun cliënten ook volgend jaar weer van basisproducten zoals rijst, pasta, koffie, olie en verzorgingsproducten kunnen voorzien. In onze provincie zijn vier voedselbanken actief. Gezamenlijk geven ze 3600 mensen wekelijks of tweewekelijks een pakket. Iedere organisatie heeft een centrale vestiging met daarnaast een aantal uitgiftepunten.
Mensen die vandaag niet naar de supermarkt konden kunnen alsnog een bijdrage leveren. Doneren voor de voedselbanken in Drenthe kan nog tot eind dit jaar via RTVDrenthe/Voedselbank.
Superzaterdag voor voedselbanken

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.