Proces 'drugsatleet' Roelf B. en Gert-Jan N. begint

Na een voorarrest van bijna een jaar verschijnen Roelf B. en Gert-Jan N. om 10.00 uur voor de rechtbank in Boedapest. De twee mannen uit Stadskanaal worden verdacht van grootschalige drugssmokkel en -handel.

Tijdens de zitting, een zogenoemde regiezitting, wordt duidelijk of de twee verdachten akkoord gaan met het strafvoorstel van het Openbaar Ministerie: acht jaar gevangenisstraf voor B., tien jaar voor N.. Als ze het voorstel niet accepteren, wordt het proces voortgezet.

Twintig kilo drugs

B. en N. werden vorig jaar augustus op het terrein van het Sziget-festival in de Hongaarse hoofdstad betrapt op het verkopen van drugs aan andere bezoekers. Ze bleken in totaal twintig kilo drugs bij zich te hebben, voornamelijk xtc-pillen en marihuana-sigaretten. De anti-drugswetten in Hongarije zijn streng: de maximumstraf is levenslang.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet N. als het brein achter het misdrijf, schrijft RTV Noord. De twee verdachten hebben bekend dat ze de drugs hebben gesmokkeld om ze tijdens het Sziget-festival te verkopen, maar ze willen niet zeggen wie de leverancier is. Als ze dat wel hadden gedaan, had dit aanzienlijk gescheeld in de strafeis, zo liet het OM eerder doorschemeren.

Overplaatsing

B. en N. hebben hun voorarrest doorgebracht in een cellencomplex in een buitenwijk van Boedapest. Als ze eenmaal zijn veroordeeld, worden ze vermoedelijk overgeplaatst naar een andere gevangenis.

Als de strafzaak is gesloten en het vonnis definitief is, hebben ze als inwoners van de Europese Unie het recht overplaatsing aan te vragen naar Nederland om daar de rest van hun straf uit te zitten. Bovendien zal normaal gesproken hun straf dan worden omgezet naar Nederlandse maatstaven en daardoor korter worden.

Sinds de arrestatie van B. en N. heeft de zaak veel aandacht getrokken in de Nederlandse media. Vóór zijn arrestatie was B. bekend als een getalenteerd atleet op nationaal niveau.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
drugs Sziget Hongarije Roelf B
Deel dit artikel: