Drugshandelaren Stadskanaal accepteren straf in Hongarije

Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal hebben in Hongarije de voorgestelde straf voor drugshandel geaccepteerd. Dat betekent dat Roelf B. een celstraf van acht jaar krijgt, Gert-Jan N. krijgt tien jaar. De rechter moet de straffen nog wel uitspreken.

De twee werden op het popfestival Sziget opgepakt omdat ze drugs verkochten. De zaak kreeg veel aandacht omdat Roelf B. een groot sprinttalent was. Hij maakte deel uit van de nationale EK-ploeg.

De twee werden vorig jaar augustus tijdens het Sziget-festival in Hongarije betrapt bij het verkopen van drugs aan andere bezoekers. Ze bleken in totaal twintig kilo xtc-pillen en marihuanasigaretten bij zich te hebben.

Volgens Roelf B. wilde hij Gert-Jan N. alleen helpen. N. zou het brein achter de operatie zijn. Het Hongaarse Openbaar Ministerie dacht er ook zo over en eiste daarom een hogere straf tegen N.

Wie leverde de drugs?

Het Hongaarse OM wilde van het duo ook weten wie hun leverancier was. Dat weigerde het tweetal te zeggen. Daarmee lieten ze de kans lopen op strafvermindering.

Doordat Hongarije lid is van de Europese Unie kunnen de twee Nederlanders overplaatsing naar een Nederlandse gevangenis vragen. Normaal gesproken wordt hun straf dan ook aangepast aan de Nederlandse maatstaven. Of dat in dit geval ook zal gebeuren, moet nog blijken. Wat het voor hun straf betekent, is dus nog onduidelijk.

Veel spijt

Eerder zei B. dat hij veel spijt heeft van de actie op Sziget. "Naïef en dom", noemt hij dit achteraf. "Ik had eenvoudigweg 'nee' moeten zeggen." Ook zei hij dat hij op zoek was naar 'avontuur' om te kunnen ontsnappen aan zijn monotone leven als topsporter.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
drugs Stadskanaal Sziget Roelf B
Deel dit artikel: