Zorglandgoed Mirre weer de wereld over met prijswinnende korte film: 'Heel aangename verrassing'

Opnames één van de eerdere films van Zorglandgoed Mirre.
Opnames van één van de eerdere films van Zorglandgoed Mirre © Tom Gerdes/ THNV-Media
De filmmakers van Zorglandgoed Mirre in Valthe zijn opnieuw in de prijzen gevallen. Hun korte film In Another Universe is verkozen tot beste film bij de internationale wedstrijd 48h Film Project. En dat betekent dat prestigieuze filmfestivals van over de hele wereld weer in het verschiet liggen.
48 uur lang onafgebroken werken om zo een complete film in elkaar te zetten. Van het script schrijven tot de opnames en montage, alles moet in die 48 uur gebeuren. En blijkbaar is dat waar ze bij Mirre in uitblinken, want voor de tweede keer won een film van hun hand de eerste prijs. Dit keer met hun film In Another Universe.

Internationaal

Dit keer deden de bewoners en medewerkers van Mirre mee met de internationale categorie, waaraan filmmakers uit de hele wereld konden meedoen. "Normaal gesproken ging de strijd tussen zo'n vijftien inzendingen. Nu honderd, van over de hele wereld. Dat we deze wedstrijd gewonnen hebben is een heel aangename verrassing", legt Tobias Haccou uit.
Hij is woon- en activiteitenbegeleider op het Zorglandgoed Mirre, waar tieners wonen met psychische, emotionele en psychiatrische problemen. Jongeren die (bijna) alle vertrouwen in zichzelf, de zorg en anderen kwijt zijn en het leven als uitzichtloos ervaren. Eén van de therapievormen is het maken van films. Voor de camera leren ze zichzelf te laten zien en hun gevoelens te uiten.

Trots

Dat ze uitgerekend bij de internationale editie van het 48h Film Project de eerste prijs in de wacht weten te slepen, maakt Haccou 'supertrots'. "Het lot heeft bepaald dat wij bij alle Nederlandse edities niet zoveel presteerden, maar dat we deze internationale ineens winnen."
Voor de jongeren op Mirre van groot belang, zegt hij. "Als je zoiets kunt presteren met mensen van een zorginstelling die op een bepaald punt van hun leven misschien niet eens meer wilden leven en dan nu dit soort prachtige dingen weten te maken die aanzien hebben in de filmwereld. Dat is heel bijzonder, echt een aanmoediging voor hen."
Tekst gaat verder onder de foto.
Een still uit de film In Another Universe.
Een still uit de film In Another Universe © THNV-Media
Op de vrijdagavond dat het wedstrijdweekend begon, zette Haccou met nog drie andere schrijvers het script in elkaar. "We kregen een verplicht genre: Quantum Reality. Wij legden dat uit als oneindig veel universums."
Zo kwamen de schrijvers op het verhaal van Karin, die haar zieke zus probeert te redden door een reis te maken door het multiversum. "Maar dat lukt niet. En dus beseft ze dat ze in plaats daarvan haar tijd beter met haar zusje kan besteden."

Special effects

Voor de opnames van de film hoefden ze niet ver weg. "Dat hebben we gewoon op het zorglandgoed gedaan. Voor deze film wilden we heel graag iets uitproberen met green screens en special effects. Daarom hoefden we niet naar een heel interessante locatie."
Tussen de honderden inzendingen wist het achttienkoppige team van THNV-Media de aandacht van de jury te trekken. "Met deze film viel alles op zijn plek", zegt Haccou. "Wij zijn geen pro's maar we doen ons best en proberen iedereen van zijn of haar beste kant te laten zien. Kom je niet met een goed script, dan kom je ook niet met een goede film, de componist had een vet mooi nummer gemaakt, de cinematograaf heeft alles prachtig vastgelegd", zegt Haccou.

Helemaal gesloopt

Hoewel de filmmakers uit Valthe vaker aan wedstrijden meedoen, zien ze het 48h Film Project als het belangrijkst. "Daarvoor kan je het team heel goed enthousiasmeren. Je gaat twee dagen helemaal gesloopt worden, maar daarna staat er wel een film." Aan deze wedstrijd kunnen zowel professionele- als amateur-filmmakers meedoen.
Door de winst van het project, wordt hun film ook getoond op prestigieuze filmfestivals in Lissabon en Cannes. Maar om die te kunnen bezoeken is veel geld nodig. "We winnen met deze prijs duizend euro, dat steken we in het bezoeken van deze festivals."
Maar met achttien man afreizen naar de Zuid-Europese steden, daar is wel wat meer voor nodig dan duizend euro, beseft Haccou. "Het zou super top zijn om met zijn allen te gaan, maar we zijn een zorginstelling, dat kan niet vanuit het budget. We hebben er nog niet zo lang over nagedacht, maar we zitten erover te denken om een benefietconcert te organiseren, commerciële promotievideo's te maken en dat geld in onze reis te steken."

Ooit een bioscoopfilm

Ook voor Haccou zelf, die werkzaam is als hulpverlener, is de filmprijs een steun in de rug. "Ik heb een autodidactische filmachtergrond, maar wil heel graag verder in de filmwereld. Het is mijn droom om een bioscoopfilm te maken. Dit soort dingen zeggen dat ik op de goede weg ben. Ik vind het ongelofelijk en heel erg gaaf om te zien hoe ver je kunt komen met mensen die gepassioneerd zijn en doorzettingsvermogen hebben."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.