Hulp om eikenprocessierups op te sporen werpt z'n vruchten af in Noordenveld

In de gemeente Noordenveld zijn zo'n zeshonderd bomen gevonden met eikenprocessierupsen. Dat zijn ruim vierhonderd meer dan tot juli vorig jaar. De stijging komt onder andere doordat inwoners de gemeente helpen bij het opsporen van de eikenprocessierupsnesten.

De proef van de gemeente om inwoners mee te laten zoeken naar de nesten, is een succes. Begin juni kregen inwoners en medewerkers van de gemeente een snelcursus over hoe je de rups kan herkennen. Vinden zij een nest, dan kunnen ze een lint om de boom doen en laten dan via een app aan de gemeente weten waar het nest zich bevindt. De gemeente verwijdert zo'n nest dan. Op die manier hoopt Noordenveld de overlast van de rups tegen te gaan. Volgend jaar krijgt dit initiatief waarschijnlijk een vervolg.

Waar het beestje eerst nog veel in het Zuiden te zien was, is het bezig met een opmars richting het Noorden. De kop van Drenthe is nog niet zwaar getroffen door de overlast. De rups houdt van warmte en omdat het ook hier steeds warmer wordt, trekt het beestje steeds meer richting Noordenveld.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
overlast eikenprocessierups noordenveld
Deel dit artikel: