Vijf jaar cel voor 'drugsatleet' Roelf B. en Gert-Jan N.

De 22-jarige Roelf B. en de 23-jarige Gert-Jan N. krijgen vijf jaar cel voor drugshandel op het Hongaarse festival Sziget. De rechtbank in de Hongaarse hoofdstad Boedapest veroordeelde de jeugdvrienden omdat ze tijdens het grote muziekfestival vanuit hun tent drugs met een straatwaarde van 300.000 euro verkochten.

De twee bekenden vanochtend schuld en aanvaardden een strafvoorstel voor respectievelijk acht en tien jaar van het Openbaar Ministerie. De rechter vonniste lager. Ze kunnen na twee derde van hun straf om vrijlating vragen, zei hij. Daarna mogen ze vier jaar lang Hongarije niet in.

Ze waren tijdens Sziget betrapt met bijna 2.700 xtc-pillen en 20 kilo joints, die ze vanuit hun tent verkochten. Ze hadden 5.000 gedrukte prijslijsten met daarop ook telefoonnummers.

OM in beroep

Het Hongaars Openbaar Ministerie is het niet eens met het vonnis en gaat in beroep. De jeugdvrienden mogen het hoger beroep onder huisarrest afwachten. De uitspraak in hoger beroep komt volgens de advocaat van Gert-Jan N. eind dit jaar. Ondanks de onzekerheid was hij blij met het vonnis van de rechtbank. "Vijf jaar is de minimumstraf. Ze hadden wel twintig jaar of levenslang kunnen krijgen."

Roelf B. en Gert-Jan N. beloofden de rechter dat ze niet naar Nederland zouden vluchten.

Meer over dit onderwerp:
drugs Sziget Hongarije Roelf B. Gert-Jan N.
Deel dit artikel: