Eigenaar Polenhotel Elim begint procedure tegen sluiting

Het Polenhotel in Elim  (Rechten: RTV Drenthe)
Het Polenhotel in Elim
Eigenaar Henri Koopmans wil de opvang van Oost-Europese arbeidsmigranten in drie van zijn panden bij Elim niet stopzetten. Volgens de gemeente Hoogeveen is de verhuur in strijd met het bestemmingsplan. Omdat Koopmans een bezwaarprocedure begint is een last onder dwangsom nu voor de tweede keer uitgesteld.
Omwonenden protesteerden begin dit jaar bij de gemeente tegen de verhuur van appartementen in drie nieuwe boerderijachtige gebouwen aan de Tuindersweg in Elim. De panden zijn eigendom van Manege Boer.

'Geen recreatief gebruik'

Volgens omwonenden zouden de Polen en andere Oost-Europeanen overlast veroorzaken. De gemeente Hoogeveen kwam in februari tot de slotsom dat het bestemmingsplan uitsluitend recreatief gebruik toestaat. Over de vermeende overlast sprak wethouder Erwin Slomp zich niet uit. Maar doorgaan met verhuur zou Koopmans een boete opleveren oplopend tot maximaal 3.000 euro per week.

Corona

Begin april werd de eerste dwangsom opgelegd, zegt de gemeente. Een week later al stopte de gemeente daar weer mee. Vanwege de corona-uitbraak zou het niet verantwoord zijn de arbeidsmigranten op straat te zetten. Koopmans kreeg tot 20 juni de tijd tot ontruiming over te gaan. Daarna zou de dwangsomperiode weer verder gaan.
Koopmans protesteert vanaf het begin tegen het gemeentelijk besluit. Volgens Koopmans hebben de arbeidsmigranten bij hem het beste onderdak dat ze kunnen krijgen. Bovendien zou er veel behoefte zijn aan goede huisvesting voor werknemers van allerlei bedrijven in de buurt, waaronder distributiecentra.

Nieuwe landelijke regels

Landelijk trekt de situatie van arbeidsmigranten ook veel aandacht. Twee weken geleden schreef oud SP-leider Emile Roemer - tegenwoordig burgemeester van Heerlen - een advies aan het kabinet dat arbeidsmigranten beter moeten worden geregistreerd en elk een eigen slaapkamer zouden moeten krijgen. Vanwege de coronacrisis is het daarbij ook belangrijk dat ze niet samen in één busje naar hun werk zouden moeten worden gereden.
Hoogeveen heeft inmiddels de omstandigheden in de drie boerderijen gecontroleerd op grond van de coronarichtlijnen. De huisvesting voldoet aan de eisen qua gescheiden woonvoorzieningen. Het vervoer is ook goed geregeld stelt de gemeente. Het daarvoor verantwoordelijke uitzendbureau laat hooguit twee of drie personen die samen werken ook samen reizen.
Omdat er geen spoedeisende belangen zijn wacht de gemeente nu de uitspraak van de bezwarencommissie af. Begin juli komt het bezwaarschrift aan de orde. Uitspraak is binnen zes weken daarna.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.