Aannemer moet geluidswal Spier binnen week afbreken

De gemeente Midden-Drenthe wil dat de geluidswal in Spier binnen een week wordt afgebroken. Uit een veiligheidscheck blijkt dat het scherm minder stevig is geworden.

Inwoners van Spier twijfelden aan de stevigheid van het restant van de muur langs de A28. Anderhalf jaar geleden stortte een deel van de muur in. Het nog staande deel werd gestut en afgezet met hekken. Nadat bewoners zorgen hadden geuit deed Midden-Drenthe een veiligheidscheck. "Daaruit blijkt dat het scherm in de loop van de tijd steeds minder stevig is geworden. Dat zou onder meer veroorzaakt kunnen zijn doordat het scherm onder invloed van de wind gaat trillen, waardoor de stenen in het scherm als het ware geschud worden."

De gemeente heeft de aannemer opdracht gegeven de muur af te breken. Gebeurt dat niet voor 6 juli, dan zal de gemeente zelf een sloopbedrijf inschakelen. De kosten worden dan verhaald op de aannemer.

Gapend gat

Dorpsbelangen Spier laat bij monde van voorzitter Jan van der Heide weten dat het dorp smachtte naar een besluit. "Het is onveilig, het was onveilig en we zijn teleurgesteld dat het anderhalf jaar heeft geduurd voordat de gemeente het heeft erkend", zegt hij. "Maar het creëert nu mogelijkheden. Het plan voor een tijdelijke oplossing zagen we niet zitten, ik neem aan dat er iets nieuws komt. Het was al een gapend gat, maar dat wordt straks een hele krater."

Een nieuwe geluidswal is voor direct omwonenden van belang. "De mensen daar wonen bijna op de snelweg en hebben echt last van geluids- en lichtoverlast. Maar verderop in het dorp ervaren mensen juist een toename van geluid sinds de muur er staat", zegt Van der Heide. Hij hoopt dat ook die problemen bij een nieuwe afscheiding verdwijnen. "Het gaat om zicht op definitief herstel. De nieuwe wethouder (Jan Schipper, red.) heeft het goed opgepakt. We zijn positief over de toekomst."

De geluidswal stortte in december 2018 deels in (Rechten: Persbureau Meter)

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
A28 Spier Geluidswal
Deel dit artikel: