Plannen voor wonen en winkels V&D-pand, westwand Weiert en Noorderplein Emmen

Het Emmer stadshart wacht een ingrijpende metamorfose volgend jaar. Die conclusie kan worden getrokken na de presentatie die ontwikkelaar Peter van Dijk gisteravond gaf in de Grote Kerk van Emmen. Van Dijk wil volgend jaar beginnen met de verbouwing van het oude V&D-pand naar een opgefrist woonwinkelcomplex. En daar blijft het niet bij.
Precies een jaar geleden kocht Van Dijk het complex waar tot 2016 het voormalige warenhuis in was gehuisvest. Wat volgde was een reeks tijdelijke initiatieven, waaronder parfumerie en drogisterij Die Grenze die momenteel op de begane grond zit.
Vorig jaar liet de ontwikkelaar al weten de ruimte voor winkels te willen behouden. Het pand krijgt verder nieuwe gevels, er komen woningen bovenop het pand en bij de Vlinderpassage gaat het dak er af. Tijdens een bijeenkomst voor centrumbewoners werd alvast een doorkijkje gegeven naar de toekomst.

V&D-pand

Volgens Van Dijk schort het momenteel aan een goede verbinding tussen winkelcentrum De Weiert en het Marktplein. De beide stadsdelen worden van elkaar gescheiden door de steen- en glasconstructie die het V&D-pand is. De entree van de overdekte Vlinderpassage met draaideur is maar weinig uitnodigend en blokkeert bovendien het zicht op de winkels.
In de achterliggende passage, die toegang geeft tot het V&D-pand en een reeks winkels, zit weinig leven. De meeste ruimtes staan leeg.
"Daarom krijgt de passage een meer open karakter." Het dak gaat er af en de hoeken aan beide uiteinden worden rond 'afgezaagd', zodat de verbinding tussen oud-Emmen en winkelcentrum de Weiert veel breder, opener en gezelliger wordt. En zonder dat je door een soort barrière moet."

Mooiste plek van Emmen

Bovenop het dak van het oude warenhuis komen er woningen bij. Aan de zijde van het Marktplein komen in eerste instantie 12 koopappartementen van rond de 100 meter. Van Dijk: "Maar deze kunnen ook gekoppeld worden, zodat er woonruimtes van 150 vierkante meter ontstaan."
Bovenop deze woningen is het idee om een penthouse te realiseren. (Van ongeveer 150 vierkante meter). "Dat wordt de mooiste plek van Emmen om te wonen", lacht hij. Aan de zijde bij de Vlinderpassage komen 12 huurappartementen en aan de zijde van het Mondriaanplein zijn tien woningen voor jongeren bedacht. "Voor dus elk wat wils", aldus de ontwikkelaar.
Het glaswerk rondom het warenhuis wordt vervangen door stenen, hetgeen een warmer karakter geeft, aldus de Emmenaar. In de nieuwe gevels wordt verlichting verwerkt. Door de toevoeging van bewoning ontstaat er meer levendigheid en wordt de sociale controle vergroot, is het idee.

Intersport en Schuurman verhuizen naar V&D-pand

Wat betreft de invulling van het voormalige V&D-pand heeft Van Dijk met zijn team niet stilgezeten. Van de 9000 beschikbare vierkante meter zijn er al 8600 gevuld. De winkels die zich momenteel op de begane grond in dit blok bevinden, blijven. Dat zijn de Hennes en Mauritz, Douglas en Enter Fashion. Er komt ook nog een koffiezaak, een potten- en pannenwinkel en een modezaak bij in het pand. Maar namen werden nog niet genoemd.
De Xenos zit nu onder de V&D, maar gaat bovengronds. Twee winkels die zich nu in het winkelpand aan de Westerstraat bevinden, verhuizen naar de V&D: Intersport en Schuurman Schoenen. De eerste komt op de bovenverdieping, de tweede op de begane grond.
Wereldrestaurant Puur, dat zich ook in het Westerstraatpand bevindt, blijft waar die zit. Maar er zijn ideeën voor bowling en andere leisureactiviteiten in het pand. De kelder van het V&D-pand wordt verbouwd tot een parkeergarage met 50 plekken.

Blikvanger

Van Dijk is ook van plan om de westwand van winkelcentrum De Weiert (dat ook in zijn bezit is) aan te pakken. De westwand is het deel dat zich langs het Raadhuisplein uitstrekt. De wens bestaat al langer om het gesloten karakter te doorbreken. De ontwikkelaar wil daarom ook hier de ingang met draaideur inruilen voor een blikvanger van een entree: een galerie met daarboven op drie woonlagen met ruimte voor 15 tot 18 appartementen.
"Daar komen kolommen te staan met een mediterrane uitstraling. Bezoekers van het winkelcentrum kunnen onder de luifels doorlopen, zo het winkelcentrum in." Mogelijk komt er ook een klok op deze locatie.
Het overdekte winkelcentrum De Weiert wacht zelf ook nog een grondige opfrisbeurt. "Het is er kil, het tocht en als je met elkaar praat is het net of je in een zwembad staat." Er komt daarom nieuwe betegeling. Een houtlook en meer groen moeten het uiterlijk en de akoestiek verbeteren.

Wonen in bibliotheekpand

Met de mogelijke verhuizing van Facet (voorheen de bibliotheek) naar het Paviljoenpand aan het Mondriaanplein, denkt de ontwikkelaar aan een nieuwe invulling voor dit gebouw aan het Noorderplein als het zo ver komt. "Op de verdiepingen denken we aan 25 huurappartementen, die mooi aansluiten bij de achterliggende Hondsrugtoren." Voor de begane grond denkt Van Dijk aan winkelruimte.
Aan plannen geen gebrek, maar vanaf wanneer worden ze uitgevoerd? Wat betreft het V&D-pand is de verwachting dat na het doorlopen van de bestemmingsplan- en vergunningsprocedure er in het najaar van 2024 kan worden gestart met de verbouwing.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.