Onderzoek: 'Emmen is een goede locatie voor Koningsdag'

Koningsdag
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Ariane bij de viering van Koningsdag 2023 in Rotterdam © ANP
Het is goed dat koning Willem-Alexander en zijn familieleden kiezen voor Emmen om Koningsdag 2024 te vieren. Dat vindt een meerderheid van de Drentse bevolking, blijkt uit een representatief enquête-onderzoek van onderzoeksbureau Kien in opdracht van RTV Drenthe.
Nagenoeg 60 procent vindt Emmen een 'heel goede' of 'redelijk goede' plek voor het bezoek van de Oranjes op 27 april. De meeste steun komt uit de regio's Zuid- en Oost-Drenthe.
Mensen geven onder meer aan Emmen een 'mooie stad' te vinden, die 'veel te bieden' heeft. "Aandacht voor het noordoosten van het land. Kan wel een oppepper gebruiken", motiveert een enthousiasteling. Een ander: "Emmen komt hierdoor weer meer op de kaart. Dat is goed voor de economie." Een nog veelgehoord geluid: "Het is leuk dat ze een keer in Drenthe komen."
Er valt niets te vieren omtrent de koninklijke familie
Respondent in de Koningsdag-enquête
Het koninklijk bezoek aan de Vlinderstad levert niet alleen instemmende reacties op. Zo weet een kwart van de Drenten niet of Emmen een goede locatie is voor Koningsdag 2024. Zo'n 15 procent vindt de keuze voor Emmen 'niet zo goed' of 'helemaal niet zo goed'.
Meerdere sceptici zeggen Emmen geen aantrekkelijke plek te vinden. Iemand in die categorie omschrijft de plaats als 'verschrikkelijk, een troosteloze plek'. Anderen laten zich negatief uit over het koningshuis in zijn algemeenheid. "Er valt niets te vieren omtrent de koninklijke familie", klaagt een respondent. Anderen motiveren hun keuze vanuit financieel oogpunt. "Kost weer handen vol geld."

Assen in plaats van Emmen?

Verder klinkt door dat niet Emmen, maar Assen de koninklijke loper had moeten uitleggen. Een respondent geeft aan dat de Drentse provinciehoofdstad zijn imago aan het oppoetsen is. En wat is dan betere reclame dan een dag lang de Oranjes over de vloer? Die gedachte krijgt lang niet van iedereen bijval; 'slechts' 20 procent is van mening dat het ontvangstcomité niet in Emmen, maar in Assen had moeten staan.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Koningsdag logo
Het logo voor Koningsdag 2024 in Emmen © Gemeente Emmen

'Drenthe plukt vruchten van koninklijk bezoek'

Het leeuwendeel (70 procent) van de inwoners denkt evenwel dat het koninklijke bezoek leidt tot positieve aandacht voor de provincie. Minder mensen, ongeveer de helft, zouden Willem-Alexander en koningin Maxima ook vaker willen zien verschijnen in Drenthe. De laatste keer dat de koninklijke familie Koningsdag of Koninginnedag vierde in Drenthe was in 2002, in Hoogeveen en Meppel.
En op wat voor ontvangst mogen Willem-Alexander en de zijnen rekenen? De steun voor het koningshuis in Nederland brokkelt af, en ook in Drenthe vindt een aanzienlijk deel van de mensen dat het koninklijk huis niet meer van deze tijd is. Meer dan 30 procent is deze mening toegedaan. Toch zegt een grotere groep dat het koninklijk huis in deze vorm moet blijven bestaan (37 procent). Hoe jonger de mensen, hoe minder de steun voor de monarchie.
Verantwoording
De enquête met vragen over Koningsdag 2024 in Emmen is ingevuld door 401 mensen van 16 jaar en ouder. De vragen zijn voorgelegd en beantwoord tussen 4 en 8 december.
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien. De uitkomsten zijn volgens hen representatief naar geslacht, leeftijd, opleiding en regio binnen de provincie Drenthe.
Volgens Kien hebben de enquête-resultaten een betrouwbaarheid van 95 procent. Daaruit concludeert het bureau dat de steekproefuitkomst maximaal 4,9 procent kan afwijken van de werkelijke situatie.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.