Drenten willen Wildlands en Daniël Lohues in programma Koningsdag

Koningsdag
Het ziet zwart van de mensen tijdens Koningsdag 2023 in Rotterdam © ANP
De Oranjes bezoeken Emmen op 27 april, maar het programma van Koningsdag is nog een groot vraagteken. Inwoners van Drenthe hebben wel een idee waar het niet aan mag ontbreken tijdens het verjaardagsfeest van koning Willem-Alexander.
Ten eerste moet de koninklijke familie een bezoek brengen aan dierenpark Wildlands, vindt bijna de helft van de Drenten. Dat blijkt uit een representatieve enquête van onderzoeksbureau Kien, in opdracht van RTV Drenthe.
En wie Drenthe zegt, voegt daar al snel het woord 'hunebedden' aan toe. De koning moet de prehistorische grafkamers (in Angelslo, Emmerdennen en het Valtherbos) dan ook onder ogen zien, benadrukt 28 procent van de mensen. Het Veenpark en het Rensenpark prijken verder hoog op het Drentse wensenlijstje.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Wildlands - Serenga
Loopt de koninklijke familie straks door de Serenga in Wildlands? © Fred van Os/RTV Drenthe
Meer ideeën voor een plek langs de koninklijke route zijn gebouwen als de Grote Kerk of Pauluskerk, het kantongerecht of de synagoge, en de dorpen Emmer-Compascuum en Klazienaveen.
Mensen mochten in de enquête maximaal drie voorkeuren aangeven. Zelf een optie aandragen mocht ook. Een klein deel (4 procent) maakte daar gebruik van.
Een greep uit de reacties: "Bargerveen, van Zwartemeer tot de Duitse grens", zo valt te lezen. Anderen opperen de bibliotheek ('Hier wordt veel voor jongeren georganiseerd'), winkelcentrum De Weiert en het Smalspoormuseum in Erica.

Lohues geniet bij velen de voorkeur

Waar Wildlands een onmisbaar onderdeel van Koningsdag 2024 zou moeten zijn, schuift Drenthe ook een persoonlijkheid naar voren. Een regionale bekendheid die de koninklijke familie volgens de vraagstelling 'absoluut zou moeten ontmoeten'. Opnieuw konden mensen maximaal drie voorkeuren aankruisen.
Daniël Lohues geniet de grootste voorkeur (33 procent). De musicus werd geboren op Erica, op een steenworp afstand vanwaar het oranjefeest wordt georganiseerd. Zowel onder de jongere bevolking als zestigplussers, bij de laag- en hoogopgeleiden en in alle regio's valt hij in de smaak voor een koninklijke ontmoeting.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Daniël Lohues
Daniël Lohues op Stadpark Live in Groningen © ANP
Voor meer gegadigden voor een ontmoeting met de Oranjes wordt gewezen naar Nobelprijswinnaar Ben Feringa (20 procent), zangeres en actrice Ellen ten Damme en sportverslaggever Evert ten Napel (beiden zo'n 13 procent).
Net als bij het voorgaande thema liet een deel van de mensen zijn eigen ingeving de vrije loop. Zo komt 'Johan Derksen' meerdere keren terug in de lijst met ingestuurde namen. Net als topschaatser en oud-inwoner Kjeld Nuis, sportverslaggever Herbert Dijkstra en 'de burgemeester' (Eric van Oosterhout, red.).
Verantwoording
De enquête met vragen over Koningsdag 2024 in Emmen is ingevuld door 401 mensen van 16 jaar en ouder. De vragen zijn voorgelegd en beantwoord tussen 4 en 8 december.
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien. De uitkomsten zijn volgens hen representatief naar geslacht, leeftijd, opleiding en regio binnen de provincie Drenthe.
Volgens Kien hebben de enquêteresultaten een betrouwbaarheid van 95 procent. Daaruit concludeert het bureau dat de steekproefuitkomst maximaal 4,9 procent kan afwijken van de werkelijke situatie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.