Ruim 30 dj's draaien 100 uur lang langspeelplaten in vinylcafé Zuidwolde

Wolder Vinylcafé
Vera Vos en Albert Haar overleggen met elkaar © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Een feesttent? Nee, dat is het niet echt. Een après-skihut? Nee, ook niet. "We staan in het Wolder Vinyl Café in Zuidwolde", zegt Vera Vos. Met Jan Schoemaker is ze de initiatiefnemer van het vinylcafé, dat in een grote tent achter de kerk in Zuidwolde is gesitueerd.
Van binnen is het café met hout gedecoreerd, maar ook donkerbruine meubels, een oude piano, geschilderde albumcovers aan de muur en een paar kerstbomen. In dit café wordt tot en met zaterdag honderd uur vinyl gedraaid, door meer dan dertig verschillende dj's.

Van blues tot country

"Ik heb heel uitlopende muziek meegenomen", zegt Albert Haar, een van de dj's. "Van authentieke Amerikaanse blues- tot countrymuziek en blue grass. En heel veel singles natuurlijk uit de jaren 60. Van The Animals en The Kinks bijvoorbeeld. Heel veel oud goud, zeg maar."
(tekst gaat verder onder de video)
100 uur lang vinyl in Zuidwoldiger pop-up-café
In eerste instantie dachten Vos en Schoemaker aan een soort glazen huis, zoals van de Serious Request-acties. Maar dat idee is een beetje losgelaten. Het is gewoon muziek draaien voor de gezelligheid en wie maar wil kan het café gratis bezoeken.
"We hebben echt geen idee wat we kunnen verwachten", zegt Vos. "We denken dat het in de avonden druk gaat worden, maar dat weet je nooit. Het moet echt een beetje mond-tot-mond-reclame worden."

Op de bonnefooi

Het is mogelijk om van tevoren een tijdslot in het café te reserveren, maar de organisatie denkt dat veel mensen gewoon komen op de bonnefooi komen aanwaaien. Maar let op: bij binnenkomst hangt er een bordje met de huisregel. Alleen gezellige mensen mogen naar binnen.
We doen als proef een muziekcafé en dan zien we wel of het nog een keer een Glazen Huis kan worden
Vera Vos - Initiatiefnemer
Het idee achter het café is om vinyl terug te brengen. "Het leeft gewoon heel erg, onder jong en oud. Het verbindt gewoon", zegt Vos. Ze raakte een poosje geleden met Schoemaker aan de praat, waaruit het idee naar voren kwam om nog eens wat muzikaals te organiseren.
"Waar gaan we zelf vaak heen als het om muziek gaat? Naar feesten waar veel vinyl wordt gedraaid." En omdat ze wat willen doen voor jong en oud, komt het idee naar boven om een vinylcafé te beginnen. Begin deze maand is de bouw van de tent gestart. Met behulp van wat 'handige jongens' gaat dat vrij snel. Daarna wordt alles ingericht.

Meubels

Als besloten is dat er bruine meubels in het café moeten komen, wordt een oproep gedaan. Ze plukken overal wat vandaan. Vier stoelen hier, een tafel daar. "En we hebben veel uit de kringloopwinkel in Ruinerwold gehaald." Ze kijkt wat om haar heen en glundert: "En nu staat dit er!"
Wolder Vinylcafé
In het Wolder Vinylcafé wordt tot en met zaterdag 100 uur radio gemaakt © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Zaterdagnacht is het feest voorbij en verdwijnt de tent weer. "We horen heel veel mensen zeggen dat het zonde van ons werk is dat het weer wordt afgebroken."
Zelf zit ze daar niet zo mee. "Het moet sowieso afgebroken worden. Sommige mensen hebben bovendien al gezegd dat ze een bepaalde tafel of stoel wel mee willen nemen", zegt Vos over de bestemming van de café-inventaris. Al maakt ze ook een kanttekening: "Als dit een succes is, gaan we delen bewaren voor volgend jaar."

Openingstijden

Het café is elke dag vanaf 09.00 uur geopend en sluit doordeweeks om 23.00 uur. Op vrijdag en zaterdag gaat het café door tot 01.00 uur. Zaterdag is de afsluiting vanaf 20.00 uur, met later die avond nog een optreden. De gebeurtenissen in het vinylcafé zijn ook te volgen via een livestream op woldervinylcafe.nl of via radio 107.9 FM.
"We doen nu eerst als proef een muziekcafé. Dan zien we altijd wel of het nog een keer een Glazen Huis kan worden, of dat het hierbij blijft."
Wolder Vinylcafé
Albert Haar is een van de dj's die vinyl draait in het café © RTV Drenthe / Stefan Klomp

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.