Heling nieuwe vervanger voor herstellende wethouder Luinge in Aa en Hunze

Richard Heling
Richard Heling vervangt in het nieuwe jaar Bas Luinge tijdelijk als wethouder © Kasper van der Spoel
Richard Heling, fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Aa en Hunze, gaat tijdelijk wethouder Bas Luinge vervangen. Luinge herstelt na een herseninfarct.
Sinds april zit de wethouder ziek thuis. Zijn ziekteverlof zou op 2 januari aflopen, maar op advies van de bedrijfsarts maakt Luinge nog eenmalig gebruik van zestien weken ziekteverlof. Daarmee heeft het college van B en W ingestemd.
De afgelopen twee ziekteperioden werd Luinge vervangen door Nynke Houwing, maar zij heeft aangegeven dit niet voor een derde periode te willen. De gemeenteraad besluit op 18 januari of Heling als waarnemend wethouder aan het werk mag. Gaat de raad akkoord, dan mag Heling per direct aan het werk.

Vertrouwen in opvolger

"Ik heb direct aangegeven dat ik alleen beschikbaar was tot de jaarwisseling", zegt Houwing. "Ik doe hiernaast ook nog enkele andere klussen op het gebied van coaching en als vrijwilliger. Bovendien ga ik bijna met pensioen. Daarom hebben we in de fractie uitgebreid gesproken over de tijdelijke opvolging van Luinge en Richard Heling heeft daar veel zin in. Hoewel hij niet eerder wethouder is geweest, heeft hij het voordeel dat hij de gemeente heel goed kent. Hij is er geboren, getogen en woont er."
Houwing woont niet in de gemeente Aa en Hunze, wel had zij ervaring als wethouder in de gemeente Borger-Odoorn. "Daardoor moest ik af en toe wel eens goed in de voorgeschiedenis duiken. Maar de ambtelijke organisatie en collega's in het college hebben me goed op weg geholpen. Met Heling staat er nu een goede opvolger klaar en dat maakte voor mij de afweging om te stoppen veel eenvoudiger. En mocht hij raad en daad nodig hebben, dan sta ik voor hem klaar", besluit Houwing.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.