Grootste hunebed omringd door kaarsjes

Een mooi verlicht hunebed door alle aangestoken kaarsjes
Een mooi verlicht hunebed door alle aangestoken kaarsjes © Hunebedcentrum Borger & Het Drentse Landschap
Op de kortste dag van het jaar, vrijdag 22 december, krijgt het grootste hunebed van Nederland wat extra licht. Iedereen wordt uitgenodigd een kaarsje te branden bij hunebed D27 in Borger.
De lichtjesavond wordt jaarlijks georganiseerd door het Hunebedcentrum en Het Drentse Landschap.
Riemke Scharff, medewerker bij het Hunebedcentrum, legt uit: "Mensen kunnen bij het hunebed een kaarsje aansteken en op deze manier het jaar overdenken. Het doel is om stil te staan bij wat je is overkomen. Mooie momenten maar ook verdrietige gebeurtenissen, zoals dierbaren die je bent verloren. Doordat je met meerdere mensen een kaarsje aansteekt is er een gevoel van saamhorigheid, want je bent niet alleen. Eigenlijk net zoals vroeger want een hunebed is niet alleen een plek waar mensen begraven werden maar ook een plek waar mensen samen kwamen. Hier is dan ook het idee uit voortgekomen."

Opkomst

Afgelopen jaren was de opkomst wisselend. Door corona lag het een tijdje stil en de jaren daarna verschilde het aantal mensen heel erg. Het gemiddelde lag rond de honderd mensen op een avond. Dit jaar verwachten de organisaties dat het wat drukker wordt door de onrust in de wereld. Denk aan de natuurrampen die gebeurd zijn en de oorlogen die spelen.

Zelf een kaarsje branden?

Haal tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij het Hunebedcentrum, aan de Hunebedstraat 27 in Borger, een kaarsje. Er zijn kaartjes beschikbaar waar je een boodschap op kan schrijven. Deze hang je aan het glas waar het kaarsje in geplaatst wordt. Vervolgens plaats je deze bij het met fakkels verlichte hunebed.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.