Zorgen over mogelijke komst KFC Hoogeveen: buurt vreest overlast

Impressie KFC Hoogeveen
Een eerste impressie hoe het terrein van de KFC in Hoogeveen eruit zou kunnen zien © Gita Lopulisa
Niet iedereen is blij met de mogelijke komst van een KFC-restaurant naar Hoogeveen. Het fastfoodbedrijf hoopt een vestiging te openen langs de Schutstraat ter hoogte van de op- en afrit van de A28. Omwonenden vrezen voor een toename in afval, hangjeugd en verkeersoverlast.
Woensdagavond presenteerde de gemeente Hoogeveen samen met ontwikkelaar Ruval Real Estate een eerste impressie van het restaurant. Beide partijen onderzoeken of een KFC langs de Schutstraat mogelijk is. Dat onderzoek loopt nog. De buurt werd in dorpshuis 't Oor bijgepraat over de plannen.

'Levensgevaarlijk'

Volgens omwonenden is het gedeelte van de Schutstraat waar het restaurant moet komen qua verkeer ontzettend druk. Niet alleen vanwege de op- en afritten van de A28. "Het is misschien wel één van de drukste plekken in Hoogeveen, ook vanwege het kruispunt met de Carstenstraat en de Griendtsveenweg", zegt bewoner Arjan Prijs die bij de bijeenkomst aanwezig was.
"Het is er levensgevaarlijk. Als er een KFC bijkomt neemt het verkeer alleen maar toe en dat kan problemen veroorzaken", denken hij en andere bewoners.
Zo zijn er zorgen over de veiligheid voor fietsers. Langs de Schutstraat loopt een fietspad. "Fietsers uit de wijken Trasselt, de Weide en Erflanden gebruiken dat pad om naar het centrum van Hoogeveen te gaan. Als de KFC er komt, moeten automobilisten het fietspad oversteken. Hoe veilig kan dat straks", vraagt hij zich af.

Hangjeugd en afval

Maar dat zijn niet de enige zorgen waar de omwonenden mee kampen. Zo vrezen ze ook voor overlast van jeugd en rommel. "De McDonalds aan de overkant moet ook veel afval oprapen. Ze doen hun best, maar er blijft nog weleens wat liggen. Met de komst van een KFC wordt dat misschien nog wel meer", zegt een bewoner van de nabijgelegen Molukse wijk.
"De McDonalds is tot laat open. De jeugd hangt daar ook rond en zorgt soms voor overlast", gaat de bewoner verder. "Dan spelen ze muziek af met hun boxen. Wie zegt dat zoiets niet gaat gebeuren bij een toekomstige KFC?" Een aantal bewoners geeft aan dat ze niet tegen de komst van een KFC in Hoogeveen zijn, maar ze zien liever dat het restaurant een plekje krijgt op een bedrijventerrein.
"Er zijn ook mensen die het niet vinden kunnen vanwege de volksgezondheid", gaat de bewoner verder. In de voorlopige plannen wordt gesproken van een geluidsmuur van drie meter hoog. Prijs denkt dat de omwonenden daar niks aan hebben. "Het geluid gaat er gewoon overheen. Dan heb je nog het zicht, waar kijken mensen in de flat aan de Pottingastraat straks op uit?"
KFC Hoogeveen buurt
De buurt wordt bijgepraat over de plannen voor de KFC © Gita Lopulisa

'In kannen en kruiken'

De buurt zit dus nog met wat vragen, maar directe antwoorden kwamen er niet. "We konden een briefje inleveren met daarop onze vraag", legt Prijs uit. "Dan zouden we ergens in januari antwoord krijgen. De meeste mensen hebben het niet gedaan, omdat ze het gevoel krijgen dat alles in kannen en kruiken is. Mij werd verzekerd dat dat nog niet zo is. Maar zo voelt het natuurlijk wel."
Ook is een aantal mensen uit de Molukse wijk bang dat er een in- en uitrit wordt aangelegd vanaf de parkeerplaatsen van de KFC richting hun wijk. "Dan komt er meer verkeer de buurt in en dat willen we niet", vertelt de bewoner. "Maar ons is uitgelegd dat dat niet gaat gebeuren. Het was ook niet te zien op de tekeningen."

Afspraken

"KFC heeft een intentieovereenkomst getekend met de gemeente, wat betekent dat ze serieus de optie van een vestiging in Hoogeveen willen onderzoeken", laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Dat onderzoek is op dit moment nog gaande, het is dus nog niet definitief of het restaurant er daadwerkelijk gaat komen. Volgens de gemeente is het daarom nog niet aan de orde om iets te kunnen zeggen over de mogelijke overlast. "De gemeente vormt pas een mening over deze plannen op het moment dat ze een vergunning aanvraag doen en het haalbaarheidsonderzoek presenteren", legt de woordvoerder uit.
"Natuurlijk zijn we ons wel bewust van de onrust rond mogelijke overlast. Dat nemen we ook zeker mee in onze afwegingen en mocht een KFC hier komen dan moeten we daar afspraken over maken."
Hoogeveen liet eerder al weten dat de verkeerssituatie een belangrijk onderdeel zal zijn van het onderzoek naar de mogelijke vestiging van KFC in de gemeente. Ergens volgend jaar zal moeten blijken of het restaurant langs de Schutstraat mag komen.

Opknappen

Het gebied waar de KFC mogelijk komt, wordt al een aantal maanden opgeknapt. Het deel waar autobedrijf Hartgers jaren geleden vertrok, lag er jaren verlaten bij. De gemeente wist nog niet goed wat ze met de achtergebleven bedrijfshal moesten.
Het gebouw is inmiddels gesloopt en er ligt nieuw straatwerk. Op dezelfde plek komt een nieuw bedrijfsgebouw waar de Babydump gebruik van gaat maken. Ook MobiVit, dat nu tijdelijk in een noodgebouw is ondergebracht op het terrein, krijgt een nieuw plekje.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.