Rechtszaak dode peuter Ubbena uitgesteld voor extra onderzoek

Hulpdiensten hebben het kind uit het Noord-Willemskanaal gehaald (Rechten: Persbureau Meter)
Hulpdiensten hebben het kind uit het Noord-Willemskanaal gehaald
De rechtbank in Assen maakt de zaak tegen, de van doodslag verdachte, Paul den B. vandaag niet af. De rechters willen meer informatie over de geestelijke gesteldheid van de 40-jarige Utrechter die terechtstaat voor doodslag op zijn zoon Sven, die op 18 december verdronk in het Noord-Willemskanaal bij Ubbena.
Den B. is uitgebreid onderzocht door een psycholoog en een psychiater, maar die rapporten kwamen pas deze week binnen. "De rechtbank voelt zich onvoldoende geïnformeerd", aldus de voorzitter. Dat komt onder meer omdat de onderzoekers geen oordeel geven over de toerekeningsvatbaarheid van Den B. De rechters willen de deskundigen die hem hebben onderzocht op een volgende zitting zelf vragen stellen.
Volgens advocaat Judith Kwakman zijn bij de Utrechter, die van oorsprong uit Assen komt, autistische en narcistische trekken vastgesteld. De rechters willen weten in hoeverre dat van invloed is geweest op zijn gedrag op 18 december toen Sven in het kanaal belandde. Den B. houdt het op een ongeluk op de steile walkant van het kanaal toen hij zijn zoontje wilde laten plassen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij zijn zoontje in gevaar gebracht en niet goed geholpen toen hij in het water lag.

53 minuten in het water

Het jongetje heeft naar schatting 53 minuten in het water gelegen, dat op dat moment 5,5 graden was. Dat zei hoogleraar thermosfysiologie Hein Daanen, die dat in opdracht van het OM heeft onderzocht, in de rechtszaal.
Daanen onderzocht dat aan de hand van de lichaamstemperatuur die Sven had toen hij door een politieagent uit het water werd gehaald. Paul den B. heeft verklaard dat Sven ongeveer vijf minuten in het water lag toen hij 112 belde. Het was hem zelf, vanaf de kant en in het water, niet gelukt zijn zoontje te vinden, heeft hij verklaard.
De hulpdiensten waren twintig minuten na zijn telefoontje bij hem. Zij zagen het kind wel meteen en een agent haalde hem naar de wal. Op dat moment was hij volgens hen klinisch dood. Zijn lichaamstemperatuur was nog maar 23 graden en hij had geen hartslag meer. De peuter werd gereanimeerd en met ernstige hersenschade naar het UMCG gebracht, waar hij op 31 december stierf.

Urenlang verhoord

De rechtbank heeft de man vandaag urenlang verhoord over waarom hij in de buurt van Assen was, terwijl hij Sven om vijf uur die middag bij zijn moeder had moeten brengen. Den B. verklaarde dat hij naar zijn ouders in Marsdijk wilde en zijn zoontje de roeiclub bij Loon wilde laten zien. Vanwege boerenprotesten kwam hij veel later in Drenthe dan de bedoeling was. Eenmaal in de buurt van Assen, was hij naar eigen zeggen totaal de tijd vergeten.
Opvallend was dat uit zijn navigatiesysteem bleek dat hij vier dagen ervoor ook al bij het Noord-Willemskanaal was geweest. Dat deed hij naar eigen zeggen om tot rust te komen voor een belangrijke schaakwedstrijd die hij die middag had in Assen en niet om een voorverkenning te doen. Dat laatste vroeg de rechtbank aan hem.

'Heel veel verdriet'

De ex-vrouw van Den B. eist 46.500 euro schadevergoeding van Den B. "Door de dood van mijn lieve zoon Sven is mij als moeder heel veel verdriet aangedaan. Geen enkele schadevergoeding kan het grote gemis in mijn leven wegnemen", schreef de vrouw in haar slachtofferverklaring. Ze was zelf niet bij de zitting. Haar advocaat deed het woord.
De vrouw wilde bewust geen uitgebreide verklaring afleggen, omdat ze niet wil dat haar ex Den B. weet hoe het met haar gaat. Haar advocaat noemde de Utrechter 'de man die haar het leven onmogelijk heeft gemaakt'. Ze werd na hun vechtscheiding lange tijd door hem gestalkt en is daar ook voor veroordeeld. Vandaag moest hij zich ook opnieuw verantwoorden voor stalking van de vrouw.

Gillende sirenes

Haar advocaat benadrukte hoe groot de impact op de vrouw is geweest toen ze op 18 december door de politie met gillende sirenes vanuit Utrecht naar het UMCG werd gebracht. "Daar zag ze haar kindje klinisch dood op de intensive care liggen, bijna onherkenbaar met eindeloos veel slangen in zijn lijfje." Uiteindelijk moest de vrouw zelf beslissen om de behandeling van haar zoontje te beëindigen. Dat gebeurde op 31 december.
De rechtbank heeft de verdere behandeling van de strafzaak uitgesteld tot 24 augustus. Den B., die verder weinig emoties toonde tijdens de zitting, was zichtbaar teleurgesteld.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.