Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Kerstmarkt Orvelte
Veel kerstmarkten in Drenthe dit weekend © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Kerstmarkten, kerstconcerten en een kerstwandeling. Liefhebbers van kerst kunnen hun hart ophalen in Drenthe dit weekend. Wie zijn neus daarvoor ophaalt, wees gerust. We hebben tussen het kerstgeweld door ook nog een aantal andere activiteiten gevonden dit weekend.
Zin in een kerstmarkt? Kijk dan onderaan dit artikel op de kaart en kijk welke kerstmarkten er wanneer te bezoeken zijn in Drenthe.

Heel veel lichtjes in Hoogeveen

Het centrum van Hoogeveen is dit weekend het decor van het Stadslicht Festival. Naast heel veel lichtjes, lichtshows en muziek, is er een kerstmarkt. Op zaterdagmiddag is er van 16.30 tot 21.30 uur het Kerst- en Winterbieren Festival in de Hoofdstraat-Noord.

Verlichte boerderijenroute

Vrijdag- en zaterdagavond kan de verlichte boerderijenroute in de gemeente Noordenveld worden gereden. De naam verraad al wat er te zien is: een tocht langs verlichte boerenerven. Bij sommige boeren kom je dwars door de stal. Het startpunt van de rondrit, bepaal je zelf.

Kerst- en winterconcerten zaterdag

Koorschool Drenthe en Oratoriumkoor Assen geven zaterdagavond (aanvang 19.30 uur) samen een kerstconcert in de Adventskerk in Assen. De koren zingen afwisselend samen of per koor en ook het publiek mag meezingen. Volwassenen betalen 20 euro voor een kaartje, ben je onder de 18 jaar dan mag je gratis naar binnen.
Er valt wat te kiezen voor liefhebbers van kerstconcerten, want ook kun je om 19.30 uur terecht in Dalen. In de dorpskerk treden de koren NOVA en HEM op. Een kaartje kost 15 euro.
In Anloo kun je op hetzelfde tijdstip terecht in de Magnuskerk voor het Kerstconcert met samenzang onder leiding van Jaap Ridderbos. Nico Meilof (orgel), mannenkwartet Equal Voices en het Koperkwartet treden op. Toegang is gratis.
In Meppel geeft het jubilerende Apollo uit de Wijk in de Samenstroom een concert in winterse sferen. De muziekvereniging bestaat 125 jaar en treedt samen op met de Meppeler organist Mannes Hofsink. Voor 15 euro (5 voor basisschoolkinderen) heb je een plekje voor het winterconcert, de zaal opent om 19.30 uur.

Vinyl in Zuidwolde

Het is het slotweekend van het Wolder Vinyl Café in het Groene Hart in Zuidwolde. Je kunt een plekje reserveren in het pop-up-café, waar 100 uur achter elkaar muziek wordt gedraaid. Op zaterdagavond is er om 20.00 uur een feestelijke afsluiting.
100 uur lang vinyl in Zuidwoldiger pop-up-café

Zang en dans in Nieuwlande

Meerdere bands en koren treden zaterdagavond op in MFC De Opsteker in Nieuwlande. Voor tien euro heb je een kaartje voor een avond vol pop-, rock- en gospelmuziek. De opbrengst gaat naar Stichting Zorghoeve De Eregast in De Krim. Het begint om 20.00 uur.

Kerstwandeling Schoonebeek

In het centrum van Schoonebeek kun je een door de kerken georganiseerde kerstreis maken, met vertelling en uitbeelding van het kerstverhaal. De route van ongeveer twee kilometer begint bij basisschool De Oliebron. Daar kun je je vanaf 16.30 tot 20.30 uur inschrijven voor de tocht.

Kerstshow voor kinderen in Meppel

In De Plataan in Meppel is er voor kinderen vanaf 2 jaar een voorstelling op zaterdagochtend om 10.30 uur. 's Middags om 14.00 uur kunnen kinderen vanaf 7 jaar komen kijken. De interactieve, muzikale kerstshow zit vol liedjes, maar er is ook ruimte voor 'rendierenfitness'.

Grensverhalen in Coevorden

Dirkje Mulder-Boers geeft op zaterdag een lezing over haar boek De grens getrokken. In ontmoetingscentrum De Hoeksteen in Coevorden staat het leven van grensbewoners in het Noorden centraal. Hoe hard was de grens tussen Nederland en Duitsland en wat is er door de oorlogen veranderd? Om 13.30 uur kun je naar binnen voor de inloop met koffie.

Charles Dickens

In het Asserbos loop je zondag karakters uit de boeken van Charles Dickens tegen het lijf tijdens de Charles Dickens Kerstmarkt. Tussen 11.00 en 16.00 uur lopen Scrooge en co rond in het Buitentheater Tivoli. Ook Jeugdcircus Bombari vertoont zijn kunsten.
En ook in Meppel kun je afreizen naar het tijdperk van de Engelse schrijver tijdens het Dickens Festijn. Tussen 13.00 uur en 17.00 is het koopzondag en is het centrum gevuld met Dickens-figuren.
NK Carbiddarten in Tiendeveen
NK Carbiddarten in Tiendeveen © RTV Drenthe

NK carbiddarten Tiendeveen

De twaalfde editie van het NK carbiddarten staat zaterdag op het programma. Vanaf 11.00 uur begint het proefschieten bij de voetbalvelden. Tussen de twintig en veertig teams worden verwacht, de laatste knallen zijn rond 17.00 uur te horen.

Uitgaan in Assen

De provinciehoofdstad heeft er een uitgaansgelegenheid bij. Annie's Club open zaterdag voor het eerst de deuren. De club aan de Gedempte singel in Assen richt zich op 20-plussers, die er wel van houden te dansen op R&B, urban en moombahton. Om 22.00 uur begint de openingsdans.

Kerst- en winterconcerten zondag

Om 13.30 uur begint het zondagse kerstconcert van d' Anner Zangoelen en het koor Friends uit Blijham. Plaats van handeling is de kerk in Annerveenschekanaal. Een kaartje kost 7,50 euro.
Op zondagmiddag (15.00 uur) kun je in de Pancratiuskerk in Diever terecht voor het traditionele kerstconcert. Het Drents kamerkoor trakteert het publiek op muziek uit de afgelopen eeuwen: van barok tot modern, a capella en begeleid op piano. Een kaartje kost 17,50 euro, ben je nog geen 18 jaar dan mag je gratis naar binnen.
Het Olga Vocal Ensamble laat van zich horen in de kerk Blijdenstein in Ruinerwold. Het internationale a capella-kwintet brengt een eclectische mix van winterliederen ten gehore. Het concert begint om 15.30 uur, een kaartje kost 20 euro.

Kerstmarkten

Geef een kerstmarkt door
Staat jouw kerstmarkt hier niet tussen? Mail naar redactie@rtvdrenthe.nl, vermeld waar en wanneer hij is en wat de openingstijden zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.