Carbidknallers gaan voor Nederlandse titel in Tiendeveen

Carbiddarten
Daar wordt weer een bal weggeschoten © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Zie het als een mix van korfbal, darten en een oudejaarstraditie. Het is geen vuurpijlgooien en het is ook geen oliebalsport. Het is carbiddarten.
In Tiendeveen is deze middag het Nederlands kampioenschap. Voor de twaalfde keer. Robert Mulderij, namens de organisatie: "Vorig jaar was het voor eerst sinds corona weer. Toen was het weer iets mooier, maar wel veel kouder dan nu." Uit de grijze lucht miezert het de hele dag door op het sportveld in Tiendeveen.
Om een voetbalveld staan 29 teams opgesteld, met ballen, oude melkbussen en gasbranders. Het doel klinkt simpel. De bal zo dicht mogelijk op de middenstip laten landen. Daar staat een korfbalpaal klaar. En er omheen staan bordjes met een cijfer erop. Hoe dichter de bal bij de middenstip terechtkomt, hoe meer punten een team krijgt.
Het rustige Tiendeveen is decor van harde knallen voor NK carbiddarten
Het team 'Dikke Tittn' is daar, net als vorig jaar, de beste in. Deze ploeg prolongeert de Nederlandse titel. Ze kreeg concurrentie van voornamelijk teams uit het Noorden van Nederland. "Vaak doet er ook een team uit Rotterdam mee, maar die kon helaas nu niet", vult Mulderij aan.
Vorig jaar ging er voor het eerst in de geschiedenis van het NK een bal door de korf heen. Dit jaar vindt daar geen herhaling van plaats. "Er is iets slechter geschoten dan vorig jaar. Toen is er acht keer rondom het middelpunt geschoten, nu slechts twee keer", zegt organisator Be IJmker.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.