Bekijk de zon virtueel bij de Dwingeloo Radiotelescoop

De radiotelescoop van CAMRAS is niet open voor publiek (Rechten: RTV Drenthe / Kim Stellingwerf)
De radiotelescoop van CAMRAS is niet open voor publiek
Wie de zon in een ander licht wil zien, kan vandaag meedoen aan de tweede Landelijke Zonnekijkdag. "Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: amateurastronomen kunnen je met speciale telescopen de zon laten zien zoals je die niet eerder zag", aldus de organisator, de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.
Meerdere sterrenwachten doen namelijk mee aan de tweede Landelijke Zonnekijkdag, zoals de Dwingeloo Radiotelescoop. De zon is daar alleen virtueel te bekijken, langskomen is vanwege het coronavirus niet mogelijk. De radiotelescoop kan door wolken en regen heen kijken, dus de livestream van vandaag gaat sowieso door. De livestreams worden verzorgd door de vrijwilligers van CAMRAS en zijn om 11.00 uur en 12.30 uur te bekijken via YouTube. De streams duren een half uurtje.

Sommige sterrenwachten zijn wel open

Enkele sterrenwachten zijn open voor het publiek, zoals Sonnenborgh in Utrecht en Tivoli in Oudenbosch. Zij zetten zonnetelescopen neer, die speciale filters hebben om het felste licht tegen te houden. Zo kunnen mensen de vlekken op het oppervlak van onze ster zien zonder verblind te worden.
De Rijksuniversiteit Groningen geeft vanavond nog een online planetariumshow op YouTube, waarin wordt uitgelegd hoe de zon en de planeten zijn ontstaan en hoe de zon er van dichtbij uit ziet.

Om 12.30 uur begint de tweede livestream van CAMRAS

RTV Drenthe is vandaag ook bij de Zonnekijkdag. Check later vandaag onze website, of kijk om 17.00 uur naar TV Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.