Drie bezoektips voor Willem-Alexander: Emmer plekjes met een koninklijk tintje

Willem-Alexander Maxima
Willem-Alexander Maxima © ANP/Robin Utrecht
Emmen maakt zich komend jaar op voor koninklijk bezoek. Op Koningsdag, zaterdag 27 april, bezoekt de koninklijke familie de stad en staat een rondgang gepland door het centrum van Emmen. Maar waar moeten de leden van Koninklijk Huis zéker een kijkje nemen? We vroegen het aan drie Emmenaren met een duidelijk idee.
Het was vooral de knaloranje passiebloemvlinder die haar extra opviel, weet bioloog Wybren Landman zich nog goed te herinneren. Op deze plek bij het Rensenpark in Emmen gaan zijn gedachten snel terug naar het koninklijk bezoek in september 1985, toen koningin Beatrix hier de grootste vlindertuin van Europa opende. "Dat was een bijzonder moment, om nooit meer te vergeten."
Landman staat achter een bouwhek en wijst naar een plek waar op dit moment hard gewerkt wordt aan het nieuwe onderkomen van het Centrum voor Beeldende Kunsten (CBK). "Aan die kant was de hoofdingang van het Biochron, waar bezoekers in één van de ruimtes allerlei fossielen konden zien. Daarmee gaven we ze een inkijkje in de geschiedenis van het leven op aard. En ook het haaienbassin was hier, een enorme bak."
Sloegen bezoekers van het Noorder Dierenpark de andere kant op, dan kwamen ze in de destijds grootste overdekte vlindertuin van Europa. "En precies voor dát onderdeel was ik ingevlogen", weet Landman.
Wybren Landman
Wybren Landman © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Het dierenpark liep al een tijdje met plannen om zich te specialiseren met een vlindertuin, maar de kennis ontbrak nog. "Zo kwamen ze bij mij uit. Ik was als bioloog afgestudeerd op sprinkhanen, maar had ook zeel veel interesse in vlinders. Die had ik thuis zelf ook. Het was voor mij een prachtige uitdaging om in Emmen met dit vlinderproject aan de slag te gaan."

'Beatrix had zich heel goed voorbereid'

De kers op de taart voor Landman bleek de officiële opening door koningin Beatrix, want hij mocht haar die dag rondleiden door de tuin. "Het viel me op hoe goed zij zich had voorbereid. Ze wist veel over de dieren en stelde heel specifieke vragen. Echt mooi om te doen; zoiets maak je niet dagelijks mee."
Nerveus was Landman voor het koninklijk bezoek allerminst. "Nee hoor, ik had er vooraf alle vertrouwen in. Het viel me op dat er voorafgaand aan het bezoek een uitgebreide veiligheidscheck plaatsvond, maar dat vond ik eigenlijk meer dan logisch."
Inmiddels is de vlindertuin op deze plek historie. "Ik wandel hier nog geregeld langs en dan denk ik terug aan die tijd. Het was best bijzonder wat hier toen allemaal gebeurde", zegt Landman. Juist daarom zou het volgens hem ook een mooie plek zijn voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima om daar even bij stil te staan. "En als ik dan opnieuw een rondleiding moet verzorgen, dan ben ik beschikbaar."
Ronald van Peer
Ronald van Peer © RTV Drenthe / Wouter van Dijk

'Beloning voor trouw en eerlijk ondernemerschap'

Vanaf het Rensenpark is het een eindje lopen, via de Pancratiuskerk en door de Hoofdstraat richting het oude centrum van de stad. "Maar dat is absoluut een gedeelte van Emmen dat de koninklijke familie niet zou moeten overslaan", zegt ondernemer Ronald van Peer. Op de hoek met de Derksstraat staat zijn warenhuis Jan van Peer, gespecialiseerd in onder meer koken en alles wat daarbij hoort.
De winkel is al sinds generaties in de familie en daarmee één van de oudste familiebedrijven van Emmen. "Kijk, dáár zijn we best trots op", zegt Ronald. Hij wijst op het rijkelijk versierde bord aan de gevel, waarop het predicaat 'Hofleverancier' prijkt. "Niet dat we letterlijk onze spullen aan het Koninklijk Huis leveren hoor. Het bord is een beloning voor trouw en eerlijk ondernemerschap, en voor het feit dat we al zo lang een familiebedrijf zijn." Het bedrijf mag zich sinds 2001 Hofleverancier noemen.

'Niet de standaard grote filiaalzaken, maar de specialisten zijn hier te vinden'

Niet alleen vanwege dat predicaat zou het volgens Van Peer mooi zijn als Willem-Alexander en Máxima op Koningsdag langskomen. "Veel belangrijker is het om te kunnen laten zien wat hier de afgelopen tijd in het oude deel van het centrum is gebeurd. We zijn er als ondernemers trots op dat dit stukje van Emmen flink is opgeknapt en vooral dat hier unieke winkels bij elkaar zitten. Niet de standaard grote filiaalzaken, maar de specialisten zijn hier te vinden.
"Als het koninklijk paar het echte Emmense ondernemerschap wil meemaken, dan is dít een logisch onderdeel van de route; wat mij betreft ligt hier de ziel van Emmen." Het zou wat Van Peer betreft al helemáál mooi zijn als de familie ook nog even bij zijn zaak binnenloopt. "Wie weet word ik dan écht Hofleverancier."
Via de Derksstraat en de Noorderstraat kan de koninklijke familie op Koningsdag de route vervolgen, om weer uit te komen op de Hoofdstraat en het Marktplein. Vervolgens is het een logisch vervolg om achter de kerk langs verder te lopen richting het totaal vernieuwde Raadhuisplein, waar ook de ingang van Wildlands zich bevindt.
Jan-Minze Zomer Wildlands
Jan-Minze Zomer van Wildlands ontmoette de koning ook tijdens de opening in 2016 © RTV Drenthe/Rien Kort

Driedubbel feest bij Wildlands in 2016

Voor plant- en diermanager Jan-Minze Zomer van Wildlands was het in 2016 driedubbel feest. Het dierenpark opende dat jaar op 18 maart de deuren, onder aanwezigheid van koning Willem-Alexander. En Zomer was ook nog eens jarig. "De koning was als natuurliefhebber zeer geïnteresseerd en wilde alles weten over hoe we de dieren verhuisd hadden", weet hij zich te herinneren. "Dat was dan ook wel een behoorlijk project."
Wat hem betreft komt de koning nu terug naar Wildlands. "Déze keer neemt hij namelijk zijn hele familie mee, dus dat is fantastisch. Bovendien, de dierentuin en Emmen zijn zo met elkaar verbonden, daar kun je tijdens een bezoek feitelijk niet omheen."

Havengebied in Scandinavische stijl

Wildlands heeft eind april ook wel wat om te laten zien aan de Koninklijke familie, vervolgt de plant- en diermanager. "In januari starten we met een grootscheepse aanpak van het gedeelte Nortica. We gaan dit deel een Scandinavische look geven, waar bezoekers straks een havengebied zien met de verblijfplaats voor zeeleeuwen en zeehonden. We willen daarmee onze bezoekers meer vertellen over het leefgebied van deze dieren en over zaken als visvangst. Centraal staat dat we het verhaal vertellen welke belang er is om in de toekomst beter met zeehonden om te gaan."
Vanaf het Raadhuisplein kan het koninklijk gevolg gemakkelijk via winkelcentrum De Weiert verder lopen, om weer uit te komen bij het Rensenpark. Op Koningsdag zou het nieuwe onderkomen van het Centrum voor Beeldende Kunsten (CBK) dan al af moeten zijn, dus ook dat is voor de Oranjes wellicht een bezoek waard. Onderweg passeren de Oranjes dan de tweede Hofleverancier in Emmen: op de hoek Notaris Oostingstraat/Hoofdstraat bevindt zich één van de vestigingen van familiebedrijf Greving & Greving opticiens.
Drie bezoektips voor Willem-Alexander: Emmer plekjes met een koninklijk tintje

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.