Mast vol met camera's verrijst bij Groningen Airport Eelde

Een mast met een hoogte van 36 meter verrijst dit jaar bij de Veldkampweg in Eelde. De mast wordt gebruikt om er straks camera's in te hangen die meehelpen om vliegverkeer te begeleiden op Groningen Airport Eelde.

Het gaat om een zogenoemd remote tower-systeem. Daarmee wordt de luchtverkeersleiding op de luchthaven overbodig. Ze verhuizen naar Schiphol waar de medewerkers op grote schermen kunnen zien wat er allemaal gebeurt op Groningen Airport Eelde. Via deze verbinding wordt straks het vliegverkeer begeleid.

Camera's kunnen inzoomen

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft inmiddels bij de gemeente Tynaarlo een vergunning aangevraagd. De camera's die worden opgehangen kunnen alles rondom de luchthaven zien. Bovendien kunnen ze behoorlijk inzoomen als dat nodig is. Ze moeten de luchtverkeersleiders die straks vanaf Schiphol werken een duidelijk beeld geven.

In de mast zitten straks veertien vaste camera's en vijf op afstand bedienbare camera's die gebruikt worden als een soort van verrekijker. De mast komt met camera's straks tot een hoogte van 42 meter.

Privacy gewaarborgd

Omwonenden hoeven volgens de luchtverkeersleiding niet bang te zijn voor hun privacy. Zo schrijven ze in een informatiefolder. "Wij onderzoeken de technische maatregelen waarmee de privacy van de omwonenden nog verder kunnen beschermen. Deze zomer hebben we daar meer duidelijkheid over."

In de herfst wordt, zo is de verwachting van LVNL, begonnen met de bouw. Eind volgend jaar staat de huidige verkeerstoren leeg en zijn alle luchtverkeersleiders verplaatst naar Schiphol. Vanaf dat moment worden de vliegtuigen op afstand begeleid. Daarmee hoopt LVNL de kosten te verlagen.

Lees ook:

Deel dit artikel: