Vraag naar luchtfilters van AerSmash uit De Wijk stijgt flink

Producenten van ventilatoren en luchtreinigers krijgen meer orders binnen vanwege de coronacrisis. Bij sommige fabrikanten ligt de omzet tot 50 procent hoger.

Toch zien de ondernemers dat klanten, met name grote bedrijven, een investering in luchtreinigingssysteem uitstellen omdat ze niet weten voor welk apparaat ze moeten kiezen. Gebrek aan een duidelijke richtlijn van het RIVM zit serieuze investeringen in de weg, hoort branchevereniging Techniek Nederland van haar leden die ventilatiesystemen installeren.

De producent van luchtreinigers AerSMASH uit De Wijk, die onder meer virussen belooft te elimineren, zag in maart gelijk de vraag stijgen. Sindsdien nemen de orders steeds verder toe, waardoor de opbrengsten momenteel tussen 40 en 50 procent hoger liggen dan normaal, aldus directeur Ludo Tissingh.

Filters in de voedselindustrie

Veel van de interesse komt vanuit koelhuizen en verwerkingsruimtes in de voedselindustrie, zoals de vlees- en vissector. Sinds de versoepelingen voor de horeca kwamen daar ook restaurants en hotels bij. Momenteel lopen er gesprekken met meerdere bedrijven om grote kantoorruimtes van luchtreinigers te voorzien.

Ook andere producenten van filters zien de vraag stijgen. Meerdere Nederlandse experts op het gebied van binnenklimaat waarschuwden gisteren voor onvoldoende aandacht van de overheid voor goede ventilatie.

Aerosolen

Zij ondertekenden met ruim tweehonderd collega's uit andere landen een brandbrief aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en nationale instituten, waaronder het RIVM. Zij willen dat de overheden de verspreiding van het coronavirus via aerosolen (kleine waterdruppeltjes) eindelijk serieus nemen en daarop hun adviezen aanpassen.

Directeur Ludo Tissingh van AerSmash uit De Wijk vertelde eerder in Ondernemen in Drenthe op TV Drenthe over de luchtfilters.

Ludo Tissingh van AerSmash

Deel dit artikel: