Stelling: Ik wil gecompenseerd worden door Facebook

De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) slepen Facebook voor de rechter. Volgens hen zou Facebook jarenlang privégegevens van gebruikers hebben verzameld en zonder toestemming toegankelijk gemaakt hebben voor derden, zonder dat gebruikers daarvan op de hoogte waren. Gebruikers in Nederland zouden daarom gecompenseerd moeten worden.

De Consumentenbond noemt gegevens als geslacht, leeftijd, woonplaats, wat gebruikers delen met hun vrienden, welke apps ze gebruiken en het surfgedrag van gebruikers buiten Facebook. Volgens de bond gaf Facebook deze informatie aan app-ontwikkelaars. Bovendien hadden die ontwikkelaars ook toegang tot de gegevens van jouw vrienden, zelfs als zij de app zelf niet gebruikten, aldus de Consumentenbond en DPS.

Aanmelden voor compensatie

Facebook zegt in een reactie dat het zich inzet om te voldoen aan de Europese privacyregels, de Algemene verordening gegevensbescherming. "We hebben bijvoorbeeld ons beleid duidelijker gemaakt en ervoor gezorgd dat onze privacy-instellingen makkelijker te vinden zijn."

De Consumentenbond en de DPS roepen consumenten op zich aan te melden om de bond en de stichting te steunen in hun acties tegen Facebook en dus mogelijk uiteindelijk compensatie te ontvangen.

Stelling

Wat vind jij hiervan? Wil jij een compensatie van Facebook ontvangen voor het gebruiken van je privégegevens?

Deel dit artikel: