Gemeenten in augustus naar Raad van State vanwege kleine gasvelden

De NAM wil tot 2028 gas kunnen winnen in Noord-Drenthe (Rechten: ANP/Jerry Lampen)
De NAM wil tot 2028 gas kunnen winnen in Noord-Drenthe
Vijf Drentse gemeenten en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zitten op 18 augustus tegenover elkaar bij de Raad van State over de gaswinning in het noorden van de provincie. De gemeenten zijn het er niet mee eens dat de NAM gas mag blijven winnen in elf kleinere gasvelden in de regio.
Minister Eric Wiebes van EZK stemde eind 2018 in met het Winningsplan Westerveld van de NAM. Het bedrijf wil uiterlijk tot 2028 gas kunnen blijven winnen uit gasvelden in de omgeving van Assen, Vries en Een. De gemeente Assen had verschillende bezwaren op het plan van de minister, maar dat heeft niet voor belangrijke aanpassingen gezorgd.

In beroep

De gemeente Assen tekende samen met de gemeenten Noordenveld, Tynaarlo, Aa en Hunze en Midden-Drenthe beroep aan tegen het instemmen van minister Wiebes met het plan van de NAM. In de rechtszaal krijgen ze geen steun van de provincie. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra zei eerder dat de minister 'redelijk tegemoet was gekomen' aan de bezwaren van de provincie tegen het gaswinningsplan.
Ook de actiegroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu maakte bezwaar bij de Raad van State. Volgens voorzitter Gerrit Eerland hebben ze voor die procedure tweehonderd steunbetuigingen gekregen.
Omwonenden van de gasvelden zijn bang voor 'Groningse toestanden' in hun gebied. Er is niet alleen angst voor schade aan de woningen, maar ook voor het getouwtrek over de afhandeling van die schade. De NAM denkt nog tussen de 1,3 miljard en 3,5 miljard kubieke meter gas uit de gasvelden te kunnen halen.

Lees ook:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.