Eerste foto's uit archief Sake Elzinga online

Twee kinderen zoeken op de tribunes in het afval na afloop van de races op het TT-circuit te Assen (Rechten: Sake Elzinga/ Beeldbank Drents Archief)
Twee kinderen zoeken op de tribunes in het afval na afloop van de races op het TT-circuit te Assen
Het Drents Archief heeft de foto's van fotojournalist Sake Elzinga online gezet. Elzinga schenkt zijn volledige collectie met Drentse nieuwsfoto's aan het Drents Archief. De eerste achthonderd foto's zijn sinds vandaag online te bekijken.
Via de beeldbank van het Drents Archief zijn de foto's niet alleen te bekijken, maar ook gratis te downloaden. De eerste foto's uit de serie komen uit de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw.
Commissaris van de koningin in Drenthe Ad Oele (links) en de burgemeester van Beilen Hylke Nauta (rechts) (Rechten: Sake Elzinga/ Beeldbank Drents Archief)
Commissaris van de koningin in Drenthe Ad Oele (links) en de burgemeester van Beilen Hylke Nauta (rechts)
Elzinga is vorig jaar gestart met het volledig digitaliseren van zijn, veelal analoge, collectie (1979-2019). Hij dacht in totaal een half jaar nodig te hebben voor het digitaliseren, maar het uitzoeken van de locatie en gelegenheid van de foto kostte hem meer tijd.

Meer foto's

Volgens junior-conservator van het Drents Archief, Rik Klaucke, geeft het 'een prachtig tijdsbeeld'. "De foto's op onze website mogen rechtenvrij gebruikt worden, mede daarom is het een zeer waardevolle collectie voor het Drents Archief en de Drentse bevolking."
Een VW auto met kenteken LV-54-ZL waar de ijspegels aan hangen tijdens de ijzel te Assen (Rechten: Sake Elzinga/ Beeldbank Drents Archief)
Een VW auto met kenteken LV-54-ZL waar de ijspegels aan hangen tijdens de ijzel te Assen
Een tweede batch met foto's staat inmiddels in de database, maar wordt nog gecontroleerd op beschrijvingen. Na de zomer komt Elzinga met een derde batch. Die gaat over de periode tot en met het jaar 2000. Een vierde en laatste serie komt later en gaat over de periode tot en met 2019.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.